De voormalige covoorzitter van de Democratische Uniepartij (PYD), Salih Muslim, verscheen eergisteren op een demonstratie van terreurorganisatie PKK, kort nadat hij door een Tsjechische rechtbank werd vrijgelaten. Turkije verzocht Tsjechië om een uitlevering maar kreeg een negatief antwoord.

Salih Muslim sprak de menigte toe tijdens een demonstratie die plaatsvond dicht bij de Brandenburg Tor in Berlijn. De Duitse politie was er niet in geslaagd om tussen te komen nadat PKK-demonstranten borden en posters vertoonden met daarop het hoofd van de terrorist en PKK-leider Abdullah Öcalan.

De Duitse politicus Tobias Pflüger, van de linkse partij Die Linke, heeft scherpe kritiek geuit op de demonstratie van de PKK/PYD-sympathisanten.

Volgens de Berlijnse politie raakten vier officieren gewond nadat PKK-aanhangers hen aanvielen met traangas en vlaggenstokken. De politie arresteerde kort nadien drie verdachten.

Muslim werd vorige week vrijgelaten door een Tsjechische rechtbank nadat hij in Praag werd opgepakt. Turkije heeft meermaals gevraagd om een uitlevering maar kreeg die tot groot ongenoegen van de Turkse ministers niet. Zij beweren dat de beweging van Muslim in strijd is met het internationaal recht en een terroristisch karakter heeft.

Turkije is op 20 januari samen met het Vrij Syrisch Leger (FSA) van start gegaan met Operatie Olijftak om het noordwesten van Syrië te zuiveren van PKK/PYD en IS-terreur.

Sabah