De “Speciale Volkseenheden” (HÖH), een controversiële groepering die opkwam na de poging tot staatsgreep van juli 2016, koos ervoor een punt achter de organisatie te zetten na een waarschuwing van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De groepering kwam op als een tegenreactie op de couppoging. De groepering werd zelfs volledig gelegaliseerd.

Het Ministerie kondigde op 12 januari aan een onderzoek te zijn gestart naar de groep. De aankondiging kwam er in combinatie met de duidelijke eis aan de leden van de organisatie er een punt achter te zetten. Het onderzoek kwam er nadat verschillende bronnen aangaven dat de groep volop bezig was met het bewapenen van zijn leden met als doel het vormen van een paramilitaire eenheid.

Fatih Kaya, leider van de organisatie: “We hebben een waarschuwing ontvangen dat de naam van onze fundering vergeleken wordt met organisaties als de “Gendarmerie” en “De Speciale Politie Operatie”, wat leidde tot foute percepties in de openbare gemeenschap. Om te vermijden dat de Turkse staat lijdt onder ons bestaan en om verdere onnodige discussies te vermijden, hebben we zelf besloten een punt achter de organisatie te zetten. Alle 46 takken van de HÖH in Turkije werden opgeheven.”

Kaya gaf ook aan een nieuwe organisatie te hebben gestart met als doel het “onderhouden van de samenhorigheid en solidariteit van 15 juli”. De organisatie is enkel actief in Trabzon.

Kaya diende in de Turkse Speciale Eenheid van de Gendarmerie voor meer dan 10 jaar. In een recent interview gaf hij aan dat de HÖH reeds meer dan 7000 leden heeft over verschillende steden in Turkije. Hun gezamenlijke missie: het verzekeren van de erfenis van diegenen die vochten tegen de couppoging van 15 juli 2016.

Hurriyet