Een 19-jarige Turkse man die lijdt aan een verlamming van de stembanden zal in staat zijn terug te spreken na een operatie in Ankara, wat meteen ook een medische primeur is voor Turkije, aldus Anadolu Agency in een verslag van 28 februari.

Güven Enes Cakir onderging op driejarige leeftijd een hartoperatie. De operatie resulteerde in een verlamming van Cakir´s stembanden. Sinds die dag kan Cakir geen gebruik meer maken van de linker helft van zijn laryngaal.

De operatie, een absolute primeur in Turkije, werd uitgevoerd door Professor en Dokter Taner Yilmaz, hoofd van het Departement van Otorinolaryngologie aan de Medische Universiteit van Hacettepe.

Yilmaz: “simpel uitgelegd voegden we een nieuwe zenuw toe aan zijn laryngaal. Volgens onze verwachtingen zou zijn stem weer veel sterker en gezonder moeten zijn binnen de volgende drie tot zes maanden. Na een jaar zou zijn stem weer compleet normaal en op niveau moeten zijn.”

Cakir geeft aan heel gelukkig en opgewonden te zijn met het resultaat van de operatie en het feit dat hij de eerste patiënt ooit is in Turkije die een dergelijke operatie onderging. Hij kan niet wachten zijn eigen stem te horen.

Cakir, die nog geen werk vond sinds hij afstudeerde aan het middelbaar, geeft aan te willen gaan werken als een politieagent vanaf zijn stem weer sterk en gezond is.

Hurriyet