Foto: Terreursympathisant Huseyin Yildiz en Anne Koning (PvdA)

Een tweetal Nederlandse PKK-terreursympathisanten, waaronder Huseyin Yildiz en Kasbi Cakici, zijn afgelopen week in hongerstaking gegaan om de opsluiting van PKK-leider Abdullah Öcalan aan te klagen en zijn vrijlating te eisen. Dat staat te lezen op een aantal PKK-gelinkte nieuwspagina’s op social media. De PKK, een erkende terreurgroepering in Europa en de Verenigde Staten, is verantwoordelijk voor de dood van bijna 40.000 mensen, inclusief vrouwen en kinderen.

Twee Nederlandse politici, Anne Koning (PvdA) en Serpil Ates (GroenLinks) lijken hier geen problemen mee te hebben en steunen de hongerstaking van de PKK-sympathisanten.

Anne Koning, fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, bezocht het terreurevenement en ging op de foto met Yildiz, een van de initiatiefnemers. Ook de Haagse politica en gemeenteraadslid Ates steekt haar steun voor de PKK niet onder stoelen of banken. Op social media prijst ze de pro-terreurcampagne en noemt ze Yildiz, de initiatiefnemer, ‘een metgezel’.

Foto: Serpil Ates

Nederlander aangeklaagd door Duitse autoriteiten wegens banden met PKK

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4576186/nederlander-duitsland-aangeklaagd-voor-steun-terreurorganisatie

Vorige week werd een 25-jarige Nederlander aangeklaagd in Duitsland omdat hij misdaden namens de terreurbeweging PKK had gepleegd. De Nederlandse verdachte maakte onderdeel uit van een bende die erop uit was om een oud-PKK-lid te ontvoeren. De groep werd aangeklaagd voor ontvoering, mishandeling en ondersteuning van een terroristische beweging. Dat schrijft de nieuwswebsite RTL-nieuws. Recent vaardigde Duitsland ook een verbod uit om symbolen van de PKK in het openbaar te vertonen, omdat de PKK er als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Leden politiek Vlaanderen betuigen solidariteit met PKK 

In Vlaanderen hebben enkele politici ook hun hand publiekelijk uitgereikt naar de terreurbeweging door actief mee te demonstreren. In 2018 hebben twee leden van Groen, de Vlaamse variant van GroenLinks, deelgenomen aan een pro PKK-manifestatie in Brussel. De redactie van de Jonge Turken werd toen – na het publiceren van het incident – herhaaldelijk gecontacteerd door de woordvoerder van Groen om de foto’s van de twee politici zo snel mogelijk van de site te verwijderen.

In 2017 toonde Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) zijn solidariteit met de terroristische PKK door deel te nemen aan een demonstratie in Brussel. In 2012 onthulde de Nederlands-Turkse nieuwswebsite Turks.nl een controversiële foto van de Vlaamse politica Zuhal Demir waarop ze stond afgebeeld met portretten van de PKK-terreurleider Abdullah Öcalan. Jaren later ontkende ze sympathie te hebben voor de PKK tijdens een televisie-uitzending op Canvas. “Het is niet omdat je Koerdische roots hebt, dat je voor de PKK bent”, verklaarde Demir toen in het programma.

De Jonge Turken