Het aantal gewelddadige incidenten, gepleegd met wapens die in het bezit waren van gewone burgers, is de voorbije vier jaar met 69 procent gestegen. Dat heeft de vereniging Umut (Hoop) in een nieuw rapport bekendgemaakt. Ze benadrukte dat in 2018 alleen al 3679 incidenten met wapengeweld plaatsvonden.

Bij die 3679 incidenten van vorig jaar kwamen 2279 mensen om en 3762 raakten zwaar gewond.

Nog volgens het rapport werd er in 2015 over 2175 incidenten verslag uitgebracht in de media.

De Umut-stichting is een toonaangevende ngo die ernaar streeft om het persoonlijk wapenbezit in Turkije te beperken. Ze verzamelt gegevens over wapengeweld op basis van de berichtgeving van lokale media.

“Deze gegevens zijn slechts het topje van de ijsberg. De autoriteiten hebben altijd weigerachtig gestaan tegenover het vrijgeven van het aantal doden en gewonden bij gewapende incidenten tussen burgers,” aldus de stichting.

Marmara-regio

Marmara geniet de twijfelachtige eer om de regio te zijn met het grootste aantal gewapende incidenten, gevolgd door Centraal-Anatolië en de Mediterrane regio.

De top vijf van steden met het hoogste aantal opgetekende incidenten ziet er als volgt uit: Istanbul, de hoofdstad Ankara, de provincie Samsun aan de Zwarte Zee, de provincie Adana aan de Middellandse Zee en de provincie Sakarya in Marmara.

In totaal werden in Marmara 1032 incidenten geregistreerd in 2018. Istanbul was de meest gewelddadige stad in de regio.

In vergelijking met 2015 is het aantal incidenten in Marmara met 88 procent gestegen.

Istanbul tekende 34 procent meer incidenten op dan vorig jaar. In 2018 vonden er 472 incidenten plaats.

Na Istanbul komen Sakarya, Kocaeli en Bursa in het rijtje van meest gewelddadige steden in de regio Marmara.

Hürriyet

S.V.R.