Eerder deze week is in de Turkse stad Ankara het langverwachte proces tegen de hoofdverdachten van de verijdelde militaire staatsgreep begonnen. Een rechtbank in Ankara is op 22 mei begonnen met het langverwachte verhoor van 221 beschuldigden, waarvan de meesten hooggeplaatste militaire officiers zijn. Ze worden beschuldigd omwille van hun beweerde banden met de gebeurtenissen op de nacht van de poging tot staatsgreep van 15 juli 2016.

Een groep soldaten met banden met de in de V.S. verblijvende “islamitische” prediker Fethullah Gülen probeerde de regering omver te werpen tijdens de poging tot staatsgreep. Oorlogsvliegtuigen bombardeerden het parlement en staatsgebouwen en het vuur werd geopend op burgers die weerstand boden. Zowat 248 mensen werden gedood en er vielen ongeveer 2.700 gewonden tijdens de poging tot staatsgreep.

12 beschuldigden op de vlucht

Van de 221 beschuldigden, zitten er momenteel 200 in de gevangenis, 9 zijn vrijgelaten in afwachting van hun proces en 12 zijn er op de vlucht, waaronder Gülen zelf. Onder het militair personeel bevindt zich een vier-sterren generaal, drie luitenant-generaals, vier majoor-generaals, 16 brigadier-generaals, 26 kolonels, luitenant-kolonels, 37 majoors en 21 kapiteins, de rest is van lagere rang.

Ook leerkrachten, ambtenaren en handelslui

Ook zullen 12 burgers, waaronder voormalige leerkrachten, ambtenaren en handelslui, berecht worden door het 7e Hof van Ernstige Misdaden in Ankara. De eerste fase van de rechtszaak zal lopen tot 16 juni en heeft als doel het bepalen van de banden van de verdachten met de poging tot staatsgreep.

Beschuldigingen

De hoofdverdachten worden beschuldigd van het volgende: “poging tot het vernietigen van het Turkse parlement door kracht en geweld”, “poging tot het vernietigen van de Turkse regering door kracht en geweld”, “besturen van een gewapende organisatie”, “poging tot moord op de president”, “het doden van 250 burgers”, “het verwonden van 2.735 burgers” en “het beperken van de vrijheid van ambtenaren”.

Hurriyet