Tuğrul Selmanoğlu, die bekend staat als een regeringsgezinde journalist, noemde de oprichter van Republiek Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, “een vluchteling”.

Selmanoğlu verdedigde de rechten van de Syrische vluchtelingen tijdens het programma. In dezelfde context zei hij “die mensen moeten een ding heel goed begrijpen. Velen beweren voorstander te zijn van Atatürk. Atatürk was zelf een migrant uit Thessaloniki, een vluchteling.”

Een andere deelnemer van het programma bekritiseerde de woordkeuze van Selmanoğlu “laten we hem geen vluchteling noemen, dat was toen Ottomaans grondgebied. Waarom zou hij een vluchteling zijn?”.

Selmanoğlu repliceerde met “Er zijn van Thessaloniki mensen gevlucht naar Turkije. Hoeveel vluchtelingen zijn naar ons land gevlucht? De toenmalige bewoners werden verplicht om te vluchten omdat het grondgebied in handen kwam van een andere heerser. Daarom waren het vluchtelingen.”

De beelden van het tv-programma werden massaal gedeeld op sociale media. Tegelijkertijd werd er veel kritiek geuit op de regeringsgezinde journalist om zijn woordkeuze.

Bron: Yenicag ✅