Het Turkse staatsinvesteringsfonds heeft een nieuwe raad van bestuur gekozen en president Recep Tayyip Erdogan als haar nieuwe voorzitter aangeduid.

Volgens het presidentieel besluit gepubliceerd in het Staatsblad op 12 september zal Minister van Financiën Berat Albayrak de nieuwe vicevoorzitter van het staatsfonds worden.

Het nieuwe bestuur

In het nieuwe bestuur zetelen Rifat Hisarciklioglu, de hoofd van de Vereniging van Kamers van Koophandel en Goederenuitwisseling (TOBB), Huseyin Aydin, de hoofd van de Turkse Bankenvereniging en CEO van Ziraat Bank, Arda Ermut, hoofd van het Turkse investerings- en promotieagentschap, zakenman Fuat Tosyah en Erisah Arican, bestuurslid van Borsa Istanbul.

Zafer Sonmez zal volgens het besluit de nieuwe algemene directeur worden van het fonds. Sonmez was in het verleden ondermeer hoofd van het Maleisische investeringsconcern Khazanah Nasional.

Yigit Bulut

Yigit Bulut, een van Erdogans adviseurs, werd niet in het bestuur opgenomen.

Het fonds werd opgericht in 2016 door de overheid om de waarde van Turkse strategische activa te verhogen en middelen voor investeringen te voorzien.

De overheid plaatste miljarden dollars staatsactiva, inclusief aandelen en land, in het fonds. In totaal wordt 200 miljard dollar aan activa beheerd.

Hurriyet

T.A.