De Turkse president Erdogan wil de legerleiding en de Turkse inlichtingendiensten (MIT) onder presidentiële controle plaatsen. President Erdogan wil ook alle militaire scholen sluiten, zei hij in de nasleep van de bloederige couppoging van 15 juli.

“We gaan een kleine grondwetswijziging voorleggen aan het parlement, die als ze wordt goedgekeurd de nationale inlichtingendiensten (MIT) en de Generale Staf van het leger onder presidentiële controle plaatst”, zei hij op televisiezender A-Haber.

‘militaire scholen sluiten en vervangen’

Hij kondigde ook nog aan dat hij alle militaire scholen wil sluiten en ze wil vervangen door een nationale universiteit die bevoegd is voor de opleiding van de Turkse strijdkrachten. Sinds de couppoging werden al meer dan 15.800 mensen, onder wie 10.000 militairen, gearresteerd uit verdenking banden te hebben met de Gulenistische organisatie (FETO). De regering heeft meermaals herhaald dat Fethullah Gulen en zijn aanhang verantwoordelijk zijn voor de mislukte militaire staatsgreep waarbij meer dan 200 mensen hun leven verloren en meer dan 2000 anderen gewond raakten.

Belga