Archeologen hebben 8000 jaar oude muurschilderingen gevonden in grotten in de Turkse provincie Balikesir. Tijdens een veldonderzoek geleid door professor Derya Yalcikli van de Canakkale Universiteit werden de muurschilderingen ontdekt in de grotten van Baltalin en Inkaya. 

De schilderingen, gedateerd uit het Neolithisch tijdperk, werden in 2 grotten die 5 km van elkaar liggen gevonden. Het is dan ook een van de belangrijkste recente archeologische vondsten in Anatolië.

De 2 grotten werden apart geanalyseerd en al snel werd duidelijk dat ze voor verschillende functies werden gebruikt. In een van de grotten zijn jagers te zien terwijl in de andere religieuze figuren te zien zijn. De vloer en de noordelijke muur van de Inkayagrot zijn zwaar beschadigd door dynamiet van schattenjagers van vroeger. Ondanks de schade reflecteert de grot belangrijke informatie over het leven in het Neolithisch tijdperk.

Overgang naar het land van de doden

Op de oostelijke muur van de Baltalingrot is een hertenjacht te zien. Op een van de schilderingen wordt ook een nooit eerder geziene tafereel afgebeeld. Er wordt een val gezet door jagers en een groep dieren wordt dan naar de val toe gedreven. Er zijn ook 4 dansende mensen te zien op de schildering aan de linkerzijde van de ingang.

Op een van de afbeeldingen is een foetus te zien in een baarmoeder. Op de grootste schildering is er een persoon te zien die een dierenvacht draagt. Tegenover deze persoon wordt er een man met een slang achter afgebeeld. Men denkt dat de slang de dood symboliseert in deze schildering. De man met de vacht is volgens experts een sjamaan die de menselijke zielen helpt met de overgang naar het land van de doden.

Hurriyet