Turkije is het Belt-and-Road-initiatief heel genegen. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan geschreven in een opiniestuk, dat maandag gepubliceerd werd in de Chinese krant The Global Times.

“De eeuwenoude samenwerking tussen ons beider naties is vandaag sterker dan ooit. Dat is te danken aan de BRI, onder leiding van Xi Jinping, die naast president van China ook een goede vriend van me is,” schrijft Erdoğan.

Volgens de president was Turkije één van de eerste landen die het initiatief steunden. Al in 2013 gaf Turkije haar zegen voor het project.

Erdoğan had veel lof voor het initiatief. Hij noemde de BRI “het grootste ontwikkelingsproject van de 21ste eeuw, waarbij meer dan 100 landen en internationale organisaties betrokken zijn”. Alles wat binnen het project gerealiseerd wordt, is “volledig conform de visie van president Xi,” dixit Erdoğan.

De president had het ook over de ‘Middencorridor’. Deze wordt geleid door Turkije en “vormt de draaischijf van de BRI”.

“Het is een belangrijke component van het project, die Turkije verbindt met Georgië en Azerbeidzjan via een spoorlijn. Vervolgens steek je de Kaspische Zee over en bereik je zo China, via Turkmenistan en Kazachstan. De BTK-spoorlijn (Baku-Tbilisi-Kars), die we onlangs in gebruik genomen hebben, vormt daar een onderdeel van.”

Turkije investeert zelf ook veel in de verbetering van de Middencorridor.

“We ondernemen nog veel meer investeringsprojecten in het kader van de Middencorridor: onder andere de Yavuz Sultan Selim-brug over de Bosporus, de Euraziëtunnel en Marmaray, de brug over de Dardanellen uit 1915. Daarnaast zijn er nog vele andere autosnelwegen, hogesnelheidsspoorlijnen, logistieke kernen en communicatie-infrastructuur.” En hij voegt eraan toe: “Al deze projecten dragen rechtstreeks bij tot het doel van de BRI, om Beijing met Londen te verbinden.”

Turkije wil de handel met China nog verder doen toenemen.

“Eén van onze doelen is om het bilateraal handelsvolume te verdubbelen tot $50 miljard. Vervolgens willen we dit optrekken tot $100 miljard, op een evenwichtigere en duurzamere basis, zodat we aan de belangen van beide landen tegemoet kunnen komen. Ik roep de Chinese zakenwereld op om in Turkije te investeren. Turkije is het kruispunt van Azië en Europa en het hart van de BRI.”

“Turkije heeft dezelfde visie als China als het gaat om het dienen van de wereldvrede, het verzekeren van veiligheid en stabiliteit in de wereld en het promoten van multilateralisme. Allebei dragen we het principe van vrije handel hoog in het vaandel. Vandaag is de wereld op zoek naar een nieuw evenwicht met vele actoren,” aldus Erdoğan, die de samenwerking tussen beide landen cruciaal noemt.

“Het is kristalhelder dat er nood is aan een nieuwe internationale orde, in het belang van de hele mensheid. Turkije en China, ’s werelds oudste beschavingen, dragen de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de bouw van dit nieuwe systeem.”

Ondertussen, zegt Erdoğan, streven we ernaar om de contacten op hoog niveau met China levendig te houden en daar zullen we binnen afzienbare tijd de vruchten van plukken.

“We beginnen de vruchten te plukken van de vele bilaterale staatsbezoeken. We hebben een concrete agenda om de samenwerking verder door te drijven,” zei Erdoğan in een interview met het Chinese persagentschap Xinhua.

Bron: Sabah

S.V.R. ✅