Als Turkije het S400-luchtafweersysteem, van Russische makelij, activeert, zal de VS genoodzaakt zijn om over te gaan tot sancties. Dat heeft een hooggeplaatste republikeinse senator gezegd. Hij wil een potentieel conflict met een NAVO-bondgenoot vermijden.

In een interview met CBS News zei Lindsey Graham dat de senaat onlangs een wet had gestemd die de verkoop van de F35’s (spionage- en gevechtsvliegtuigen) aan Turkije verbiedt als Turkije de hele reeks S400-raketten activeert.

Sinds 2017 is er onenigheid tussen de VS en Turkije. Aanleiding is de Turkse beslissing om de S400, een antiraketsysteem van een Russische fabrikant, te kopen. De VS dreigt er nu mee om het contract over de F35’s te verbreken.

Om haar luchtruim te verdedigen heeft Turkije lang geprobeerd om de Amerikaanse Patriot-raketten te kopen. Maar Washington gaf er de voorkeur aan om de nationale belangen van haar NAVO-bondgenoot te veronachtzamen en wees het Turkse voorstel af.

Ondanks de Amerikaanse dreigementen beschouwt Turkije de transactie met Rusland als “een gedane zaak”.

“Er kan geen sprake van zijn dat we de F35-technologie aan Turkije gaan geven, terwijl zij tegelijkertijd Russische raketten kopen. Dat zou ons bondgenootschap in gevaar brengen,” zegt Graham. Op het moment van het interview was Graham in Turkije voor een bezoek aan de Amerikaanse ambassade in Ankara.

Maar Graham benadrukte ook het belang van Turkije als een strategische NAVO-bondgenoot. Hij riep beide landen dringend op “om een manier te zoeken om uit dit dilemma te geraken”.

“Ze [Turkije] hebben ons geholpen in Syrië. Ze zijn een NAVO-bondgenoot, president Trump heeft gelijk dat het vorige bestuur waarschijnlijk te streng is geweest voor hen. Ze hadden hen de Amerikaanse Patriot-raketten moeten verkopen om hun luchtruim te beschermen.”

“We kunnen dit oplossen door Turkije ervan te overtuigen de S400 terug te deactiveren en hen toch nog onze Patriots aan te bieden. Die zijn bovendien conform de regels van de NAVO. Ik wil geen conflict met Turkije. Ze zijn een heel belangrijke NAVO-bondgenoot, vooral als het op Syrië en de ruimere regio aankomt.”

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅