ANKARA – President Recep Tayyip Erdoğan zal de laatste Qatar crisis met president Donald Trump bespreken, dat zei minister van buitenlandse zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, op 13 juni. Tijdens een AKP-bijeenkomst in het parlement zei Çavuşoğlu dat dit gesprek in de komende dagen per telefoon zal plaats vinden.

Saoedi Arabië, De Verenigde Arabische emiraten, Bahrein en Egypte verbraken de diplomatieke en zakelijke banden met Qatar een week geleden onder de beschuldiging dat Doha, de hoofdstad van Qatar, terrorisme zou steunen.

Sancties

De sancties hebben zware gevolgen voor de import van materialen en goederen in Qatar en verschillende buitenlandse banken zagen hun activiteiten fors dalen.

Verschillende landen waarbij Turkije het voortouw neemt zetten in op een sterk diplomatiek offensief ten einde een oplossing te vinden in het conflict tussen Qatar en de Arabische landen onder leiding van Saoedi Arabië en Egypte.

Erdogan had eerder al de leiders van Qatar, Rusland, Koeweit en Saoedi Arabië aan de telefoon met de urgente vraag om de rangen te sluiten.

Hierbij benadrukte hij de steun van Turkije aan Qatar en zei dat het conflict moet opgelost zijn voor het einde van de Ramadan.

Hurriyet