Officiële vertegenwoordigers van Turkije en de Europese Unie komen vandaag samen in Brussel voor een nieuwe politieke dialoog op beider agenda’s na een periode van spanningen.

De discussies willen op een ministerieel niveau vooruitgang plannen voor komende politieke, energie en economische ontmoetingen.

Voor het EU-ministerie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken zullen respectievelijk de ondersecretarissen Selim Yenel en Mehmet Kemal Bozay Turkije vertegenwoordigen op de meeting. Upgrades in de douane Unie, het migrantenakkoord tussen Brussel en Ankara, liberalisering van de visa binnen Schengen voor Turkije, de strijd tegen terreur zowel als de planning van verdere dialoog inzake energie en economische meetings zijn de onderwerpen van gesprek.

Mensenrechten

Uiteraard zullen de mensenrechten in Turkije door Europa worden aangekaart maar eveneens zal Turkije de houding van sommige Europese landen t.o.v. de PKK en de Gulen beweging kritisch duiden.

De ontspanning kwam er na een meeting op 25 mei tussen President Erdogan, Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de president van de Europese raad Donald Tusk waar partijen overéénkwamen om verder te werken aan positieve agenda.

Hurriyet