Foto: Premier Mark Rutte

Het is ‘absurd’ dat leerkrachten in dit land [Nederland] worden bedreigd als zij in hun klas cartoons laten zien, dat zegt minister-president Mark Rutte.

“Dat mogen we niet accepteren. Leerkrachten proberen de kernwaarden van onze maatschappij over te brengen op studenten.” Volgens premier Mark Rutte heeft ‘niemand het recht om niet beledigd te worden.”

Mark Rutte trok in zijn persconferentie fel van leer nadat deze week bekend werd dat leerkrachten in Rotterdam en Den Bosch zijn bedreigd omdat ze in hun les over de vrijheid van meningsuiting spotprentjes lieten zien die door bepaalde leerlingen als kwetsend worden ervaren.

Door studenten werden die afbeeldingen vervolgens via Facebook en Snapchat verspreid. “De impact op die docenten, hun collega’s maar ook op studenten en ouders is groot. Het geeft een gevoel van onveiligheid.”

Grondrechten als vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs zijn volgens Mark Rutte de grondslag van onze maatschappij.

“En er is geen betere plek om die normen en waarden over te brengen op onze studenten dan in de klas. Dat is essentieel, heilig, zo u wilt.” Volgens Mark Rutte is er voor intimidatie, dreiging en geweld geen plaats op school.

De Nederlandse premier riep leerkrachten die met dreiging te maken krijgen op ‘onmiddellijk aangifte’ te doen. “Dan treden de autoriteiten op. We kunnen niet in elke klas iemand naast de docent zetten die direct ingrijpt.”

Nieuwkomers uit Turkije

Volgens Rutte is Nederland in het verleden ‘naïef’ geweest als het om nieuwkomers uit bijvoorbeeld Turkije en Marokko gaat. “We zijn misschien niet duidelijk genoeg geweest over in welk land ze moeten integreren. Shoppen in de waarden van het land, dat kan niet.”

Mark Rutte geeft zelf ook elke week les op een vmbo-school in Den Haag. Hij wilde geen antwoord geven op de vraag of hij daar dergelijke cartoons zou laten zien. Wel zei hij zich ‘op geen enkele manier’ geremd te voelen.

Leraren klagen in Nederland al langer over een negatieve sfeer in de klas, bijvoorbeeld tijdens geschiedenislessen waarin de Tweede Wereldoorlog bij sommige islamitische leerlingen gevoelig ligt.

Bron: TT