Foto: De Cypriotische president Nikos Anastasiadis

De Europese Unie verlengt haar sancties tegen Ankara voor de gasboringen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee met een jaar tot 12 november 2021. Dat heeft de Europese Raad gisteren beslist. 

Op dit moment zijn twee individuen onderworpen aan de sancties. Het gaat om een inreisverbod in de Europese Unie en een bevriezing van kapitaal in Europese instellingen.

Daarnaast mogen EU-burgers of instellingen geen fondsen ter beschikking stellen van de zogenaamde gesanctioneerde individuen.

Het kader rond die sancties wordt nu met één jaar verlengd, tot 12 november 2021. Dat wil zeggen dat de EU kan beslissen om in de loop van het komende jaar bijkomende sancties op te leggen.

De sancties zijn het gevolg van de houding van Ankara in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. De grenzen van de territoriale wateren en de mogelijke gasreserves onder de zeebodem zijn al jaren het onderwerp van discussie tussen Griekenland, Cyprus en Turkije.

Strengere sancties

Vooral Zuid-Cyprus dringt aan op strengere sancties tegen Ankara, maar voorlopig houdt de EU het op de twee individuen.

Het gaat om twee belangrijke verantwoordelijken van de Turkish Petroleum Corporation. De situatie komt opnieuw aan bod op de Europese top van 10 en 11 december.

Bron: TT