Archeologen zeggen dat ze een grot hebben gevonden dat gebruikt werd als een altaar in een prehistorische samenleving. Tien rotstekeningen van 8000 jaar oud werden gevonden in de zuidelijke stad Mersin. 

De rotstekeningen die werden gevonden in het Gulnar-district van Mersin, zijn nog bijna volledig intact. Dat zeiden wetenschappers op een persconferentie.

unnamed-1

Cilicië

De ontdekking schijnt licht op de prehistorische periode van de regio dat vroeger gekend was als Cilicië. Professor Murat Durukan van de Universiteit Mersin en professor Serdar Girginer van de Universiteit Cukurova, 2 archeologen die meegewerkt hebben aan de uitgravingen, zeiden tegen journalisten dat de primitieve rotstekeningen een voortzetting zijn van de gelijkaardige rotstekeningen in de oude Latmosbergen in West-Turkije.

“Dit is de eerste keer dat er rotstekeningen gevonden worden in deze regio. Het is belangrijk voor de bestudering van de prehistorische periode van Cilicië en toont aan dat geloofsovertuigingen dat in andere delen van Anatolië in de periode van 5000-6000 v..C hier ook beleefd werden”, zeiden ze.

muurschildering2

Altaar

Archeologen geloven dat de grot een soort altaar was in een prehistorische maatschappij daar de meeste grotschilderingen gevonden in Turkije gemaakt werden in ‘cultuscentra’. Durukan en Girginer zeiden dat de tekening dansende figuren afbeeldt dat waarschijnlijk een lenteritueel voorstelt.

muurschildering1

Mersin, een Mediterraanse havenstad die nabij Cyprus ligt, werd al bewoond sinds de 7e eeuw v.C. De stad was een belangrijke handelspunt en werd bewoond door beschavingen zoals de Hettieten, Assyriërs en Perzen alvorens het geannexeerd werd door het Romeins Rijk.

Sabah