De laatste maanden zorgde de centrale bank in Turkije juist voor een felle renteverlaging in een poging de Turkse economie te stabiliseren.

Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde eerder vanwege de sterk geslonken valutabuffers voor een naderend fors tekort op de betalingsbalans. Dat tekort zou handel met Ankara nog risicovoller maken.

De rente-ingreep van gisteren bij Turkije van 8,25% tot 10,25% hoort volgens Ankara bij de versterking van de economie. De renteverhoging, die automatisch andere rentetarieven meetrok, zou beter helpen om de Turkse lira te stabiliseren en de risico’s van de inflatie af te wenden.

De Turkse munst is gisteren in reactie op het besluit met 1% gestegen tegen de dollar, ook lokale aandelenbeurzen stegen.

Weinig ingrepen leken sinds vorig jaar te helpen om de Turkse economie, die zwaar onder druk staat door de ineenstorting van het toerisme, slinkende deviezenreserves en Amerikaanse sancties, op koers te krijgen.

De Turkse munt bereikte de afgelopen twee weken elke dag een nieuw dieptepunt.

Het Turkse bruto-binnenlands product is dit jaar met bijna 10% gedaald, de inflatie ligt op 11,8%, Ankara kent een officieel werkloosheidscijfer van 13%.

Evolutie van de Turkse lira

De Turkse lira ging sinds 2019 met 25% achteruit ten opzichte van de dollar, maar ook tegen de euro.

Turkije zorgde gisteren ook voor opluchting op de valutamarkten door verder in te stemmen met overleg met Griekenland over hun dispuut rond claims op gevonden gasvoorraden in de Middellandse Zee.

Volgens Oxford Economics zal de beslissing van gisteren bezorgdheid over de zwakke Turkse reservebuffers iets wegnemen.

Bron: NL media