Bodrum, Turkije

De populaire vakantiebestemming Bodrum in West-Turkije zal,  na twee maanden isolatie, opnieuw bezoekers toelaten. Dat heeft burgemeester Ahmet Aras gezegd. Momenteel is er een lage bezetting van de ziekenhuizen, en de afdelingen intensieve zorgen in de regio zijn bijna leeg.

De Egeïsche badstad Bodrum is klaar om weer bezoekers te verwelkomen. Dat zei burgemeester Ahmet Aras op 13 mei. De voorbije twee maanden moest iedereen de regio zo veel mogelijk vermijden, als voorzorgsmaatregel tegen COVID-19.

Bodrum is één van de grootste toeristische trekpleisters van Turkije. In de zomer verblijven er bijna 1 miljoen mensen; in de winter zijn er dat maar 250.000.

“Alles is onder controle in Bodrum. Een hele tijd hebben we iedereen afgeraden om te komen, maar die periode ligt nu achter ons,” zei Aras op de online televisiezender Medyascope.

Volgens de burgemeester is er een lage bezettingsgraad in de ziekenhuizen, en de afdelingen intensieve zorgen in de regio zijn bijna leeg.

Bodrum is populair bij vakantiegangers, maar er zijn ook veel mensen die er een zomerverblijf hebben.

Op 16 maart had Aras alle tweedeverblijvers afgeraden om naar Bodrum te komen. Toen op 13 maart de scholen gesloten werden, waren veel mensen namelijk van plan om de komende tijd van isolatie in hun zomerhuis door te brengen.

“We hebben iedereen afgeraden om te komen, omdat de infrastructuur van Bodrum afgestemd is op de winterbevolking. Het zou heel moeilijk geweest zijn als we de coronamaatregelen hadden moeten coördineren met de zomerbevolking,” aldus Ahmet Aras (CHP).

Verder hoopt hij dat alle reisbeperkingen snel worden opgeheven. Toch had hij onlangs, op 7 mei, nog alle reizen vanuit andere steden afgeraden.

Aras had toen kritiek op het feit dat het aantal voertuigen dat het district binnenreed met 25 procent was gestegen. De reisbeperkingen voor Bodrum, en een aantal andere provincies, waren namelijk opgeheven als onderdeel van de ‘normalisatie’.

“De toegang tot Bodrum wordt nog steeds gecontroleerd, dus het is niet zo dat er nu 750.000 of een miljoen mensen toestromen. Als de reisbeperkingen in alle provincies worden opgeheven, zou dat een echte ramp zijn,” had Aras toen gezegd.

Bron: Hurriyet

S.V.R.