Aya Sofia in Istanbul

Philip Chrysopoulos, een Griekse columnist, beweert in een artikel in Greek Reporter dat de naam Istanboel afkomstig is uit het Grieks. Hij blijft hierop aandringen, ook na een verklaring van president Recep Tayyip Erdoğan.

Op 29 mei 1453 werd het huidige Istanboel veroverd door het Ottomaanse rijk. De verklaring van de president had te maken met de herdenking van deze gebeurtenis. In de verklaring kondigde de president aan dat de stad nooit meer Constantinopel genoemd zal worden, de naam die de stad had tot de stichting van de Turkse republiek.

De Grieken noemen de stad nog steeds Constantinopel, dus daarom besloot Chrysopoulos om het stuk te schrijven. “Ik denk dat de Turkse president zich er niet van bewust is dat ook de naam Istanboel een Griekse oorsprong heeft.

De naam is afkomstig van de Griekse uitdrukking ‘is tin poli’ wat ‘tot in de stad’ betekent”, stelt hij. “En eigenlijk is het zo dat Grieken doorheen de eeuwen steeds naar Constantinopel verwezen als ‘Polis’ (Stad). Iemand die naar de stad ging, vertelde dus dat hij ‘is tin poli’ ging. Het is die uitdrukking die dan evolueerde naar de huidige naam Istanboel.”

Onofficieel noemden veel Ottomanen de stad al vele jaren Istanboel. Officieel werd de naam pas veranderd in 1930. Voor Chrysopoulos, en volgens hem ook voor alle Grieken, blijft de stad Constantinopel heten. De columnist stelde zelfs dat de val van Constantinopel een periode van bijna 400 duistere jaren inleidde, wat hem de kritiek opleverde dat hij onwetend en racistisch is.

Onder historici is de oorsprong van de naam Istanboel onderwerp van discussie. Sommigen beschouwen de discussie over de naam van de stad en over de toekomst van de Hagia Sophia, een belangrijk Byzantijns bouwwerk, als “vermoeiende en chauvinistische uitdrukkingen van zowel Grieks als Turks nationalisme”.

Nicholas Danforth, gastdocent aan het Duitse Marshall Fund, schreef in 2019 in het tijdschrift Apollo, dat vooral de Hagia Sophia “dient als onderwerp van rivaliserende chauvinistische discussies”.

K.L.

(Bron: Hurriyet)