In de Centraal-Anatolische provincie Kayseri verspreidt een vrouw COVID-19 via genezingsrituelen, die ze verderzette toen ze het virus opgelopen had.

Mensen die haar raadpleegden voor genezing, bleken later in quarantaine te moeten. Dat maakten lokale kranten op 13 mei bekend.

“Een gebied in een van onze oudste districten is nu geïsoleerd. Een buschauffeur was de eerste die het virus er binnen bracht. Hij zou het virus hebben opgelopen bij een vrouw die genezingsrituelen uitvoert waarbij ze voorleest en diep ademhaalt. Het zijn vooral mensen die juist niet besmet willen worden, die haar vragen om dat ritueel uit te voeren”, aldus Veli Altınkaya, voorzitter van de journalistische vereniging van Kayseri.

“Wanneer deze vrouw voorleest en diep uitademt, verspreidt ze het virus in een hele buurt. Is dat gezond? Wat moet ik zeggen tegen mensen die niet thuisblijven, geen mondmaskers dragen en wel bescherming vragen aan deze vrouw?”

De Medische Kamer van Kayseri reageerde op het nieuws door inwoners te waarschuwen om deze zogenaamde genezeres niet te bezoeken. De kamer nam ook positieve coronatests af bij 800 mensen. Daarvan zijn er 30 mensen overleden.

Ook 115 mensen die negatief getest hadden, maar toch overleden zijn, zouden het virus toch gehad hebben. “De crisis is nog niet voorbij. Van zodra dat wel het geval is, is er nog tijd genoeg om bijvoorbeeld naar shoppingscentra te gaan. Blijf nu thuis, Kayseri. Het virus is nog overal aanwezig. Ga ook niet naar die zogenaamde genezeres.”

K.L.

(Bron: Hurriyet)