Oost-Europese toeristen relaxen in Turkije

Andrii Sybiha, Oekraïens ambassadeur, heeft kritiek op het district Alanya in de provincie Antalya. Tijdens overwinningsdag, de dag waarop de Overgave van Nazi-Duitsland wordt gevierd, hield het district een concert vanuit een bus.

Omdat Alanya veel Russische inwoners en bezoekers heeft, werd Overwinningsdag daar gevierd op 9 mei, omdat dat voor de Sovjets de dag was waarop de Nazi’s zich overgaven. Tijdens dat concert werd het nummer Katyusha gespeeld, een patriottisch lied uit de Sovjettijd. Districtsgouverneur Adem Murat Yücel was aanwezig op de bus, die door de stad reed terwijl een band het lied speelde.

“Ik wil geloven dat onze Turkse vrienden in Alanya misleid zijn. Het feit dat het district provocatieve actie ondersteunde, is respectloos tegenover de gevoelens van miljoenen Oekraïners”, tweette de ambassadeur in het Turks.

“Alanya is heel mooi, maar ik vraag me af of Oekraïense toeristen er nog wel welkom zijn.” Een twitteraar vond het lied kennelijk mooi. Daarop antwoordde de ambassadeur dat de Sovjetunie het lied misbruikte om het volk te manipuleren en om de volkeren in de USSR de overwinning op de Nazi’s op te dringen. Sybiha vindt dat Rusland de waarheid verdraait, door de indruk te wekken dat de Sovjetunie de enige partij was die de Nazi’s op de knieën kreeg.

Katyusha is een volksliedje uit de Sovjettijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ook gebruikt als militaire mars en patriottisch lied.

K.L.

(Bron: Hürriyet)