Foto: beelden van een bewakingscamera bij het Taksim-plein. We zien Daesh-terrorist H.S. die er rondwandelt.

Turkse veiligheidsdiensten hebben een aanslag in Istanboel verijdeld. Dat raakte deze week bekend.

Er werd een uitvoerige operatie uitgevoerd in een hotel nabij het Taksim-plein.

Daarbij werd een Daesh-terrorist, met initialen H.S., aangehouden. Op zijn kamer vond de anti-terreureenheid van de politie 5 munitiemagazijnen, 150 kogels en een geweer met lange loop.

Foto: De Daesh-verdachte werd op 25 augustus in Istanbul gearresteerd

H.S. werd al een tijdje gevolgd. Hij kwam naar Istanboel vanuit Gaziantep, aan de Syrische grens.

Hij plande een aanslag op het Taksim-plein. Die theorie werd nog versterkt door camerabeelden waarin hij te zien was terwijl hij rondwandelde.

Na ondervragingen werd hij voorgeleid bij een rechtbank, en daarna naar een gevangenis overgebracht.

Anti-terreuroperatie in Kayseri

Intussen werd er in de provincie Kayseri eveneens een anti-terreuroperatie gehouden. Daarbij werd een terreurcel van 6 Daesh-leden opgerold in het district Develi. Ook zij zullen volgens Ihlas Agency aan het gerecht worden overgeleverd.

Turkije beschouwt IS/Daesh al sinds 2013 als terroristische organisatie. Sindsdien zijn in Turkije 315 doden en honderden gewonden gevallen als gevolg van 7 bomaanslagen, 10 zelfmoordoperaties en 4 schietpartijen.

De Turkse overheid reageerde met operaties van leger en politie, in binnen- en buitenland, voornamelijk Syrië, waarbij verschillende kopstukken van Daesh ingerekend werden.

Cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken tonen aan dat in totaal al 2;000 Daesh-terroristen opgepakt en 7.000 anderen het land uitgezet werden. Zo’n 70.000 mensen mochten Turkije niet binnen vanwege vermoedelijke banden met de terroristische groepering.

K.L.

(Bron: Sabah)