De moord op de 15-jarige tiener Eren Bülbül, door terroristen van de PKK, wordt zwaar veroordeeld door politieke partijen en kringen.

Bülbül zag enkele PKK-terroristen een huis binnendringen voor het stelen van voorraden waarop hij besliste de autoriteiten te waarschuwen. Gevolg was een schietpartij waarbij de jongen om het leven kwam. Ook de 41-jarige gendarmerie sergeant Ferhat Gedik werd hierbij verwond en stierf even later aan zijn verwondingen.

Geschokt

Politici reageren geschokt. Minister van Defensie Fikri Işik bezocht Bülbüls familie en uitte zijn medeleven. Ook lokaal was het verdriet groot. Overal in Maçka (foto), de plaats van het gebeuren, werden Turkse vlaggen uitgehangen ter ere van de “jonge martelaar”. Aan het gemeentehuis werd zelfs een poster opgehangen met de woorden: “Eren Bülbül, Maçka zal je nooit vergeten. Laat onze martelaars in vrede rusten”.

Kemal Kilicdaroglu, leider van de Republikeinse Volkspartij en voornaamste oppositiepartij, reageert geschokt en uit zijn diepste medeleven. Ook Devlet Bahçeli (MHP) en Serpil Kemalbay (HDP) betreuren het voorval ten zeerste.

Ook op andere niveaus kwam er reactie. Zo reageerde de Trabzonspor voetbalclub via Twitter: Eren Bülbül was 15 jaar oud. Wij vervloeken terrorisme”.

Begrafenis

De begrafenis werd gehouden na het gebed in de Maçka Centrale Moskee. Naast familie was er ook een heel deel van de lokale bevolking aanwezig op de plechtigheid. Ten slotte waren ook heel wat politici aanwezig waaronder minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

Hurriyet