De Turkse president Erdoğan beweert dat de spanningen die zijn ontstaan tussen Europa en Turkije geleidelijk zullen verdwijnen naarmate de Duitse parlementsverkiezingen passeren.

Volgens Erdoğan hebben de ontstane spanningen vooral te maken met de interne politieke problemen die op dit moment heersen in Europa. Na de Duitse verkiezingen zou hier wel eens verandering in kunnen komen, een nieuwe en frisse dialoog is dan hopelijk mogelijk, aldus Erdoğan.

De beide naties staan al een tijdje op gespannen voet met elkaar na enkele incidenten op Turks en Duits grondgebied. Zo moest Duitsland zijn troepen terugtrekken van de Incirlik basis in de zuidelijke provincie Adana nadat Ankara een bezoek weigerde van enkele Duitse politici wegens politieke redenen.

Overeenkomst

Na een tijd bemiddelen kwam men tot de overeenkomst dat een bezoek aan de basis zou enkel nog mogelijk zijn als de betrokken functionarissen opereren vanuit een officieel vastgelegde NATO missie.

Deze overeenkomst werd echter ook geblokkeerd door de Turkse regering nadat Berlijn aan Erdoğan de toegang had ontzegd om samen te komen met de Turkse gemeenschap in Duitsland. De Turkse president was toen in Duitsland om de G-20 bij te wonen.

 

Verder spanningen werden ontweken toen NATO Secretaris-Generaal tussenkwam en voorstelde een NATO delegatie naar de luchtbasis in Konya te sturen inclusief enkele Duitse politici. Het ministerie van Buitenlandse zaken in Turkije loofde Stoltenberg voor zijn poging tot een constructieve dialoog.

Hurriyet