Een online petitie was dinsdag gelanceerd om een standbeeld van Tombili op te richten, de kat van Istanbul die een sociale mediafenomeen werd. Tombili overleed vorige week. De campagne die op petitiewebsite change.org werd gelanceerd, probeert het stadsbestuur van Kadikoy waar de kat leefde, te overtuigen om een standbeeld op te richten waar de befaamde zittende pose van de kat wordt afgebeeld.

De bedenkers van de campagne genaamd ‘Anatolia Cat Project’ vroegen het stadsbestuur  en vrijwillige beeldhouwers in een verklaring om het standbeeld van Tombili in de Ziverbeystraten op te richten. “We willen Tombili die een mascotte voor de buurt is geworden, wiens faam groter werd dan Kadikoy en bekend was in heel de wereld, herdacht en niet vergeten wordt. Net zoals het bekende standbeeld van Hachiko de hond in Japan”, stond er in de verklaring.

ssssssssssssss
printscreen: campagne op change.org

Tot nu toe hebben  meer dan 12.000 mensen deze campagne onderteken. Het doel is om de 15.000 te bereiken. Ondertussen is de campagne nationaal nieuws geworden. De pluizige kat werd populair nadat foto’s van de kat waarbij ze ‘like a boss’ op de stoep zat, op sociale media circuleerden. Tombili werd een maand geleden ziek en 2 weken geleden overleed ze. Het word ‘tombili’ wordt vaak gebruikt voor mollige huisdieren in het Turks.

Inwoners van de Gulec Cikmazistraat in Ziverbey kondigde haar overlijden aan met posters op de boom waar Tombili zich vaak vertoonde met de tekst: “Je leeft verder in onze harten”.

 

Sabah