De woordvoerder van de VS-geleide coalitie tegen Daesh, kolonel Ryan Dillon, zei op dinsdag dat de noord-Syrische Afrin-regio geen deel vormt van het operatiegebied van de VS en dat het geen elementen van de YPG in het gebied steunt.

“De missie van de coalitie is niet veranderd: het verslaan van ISIS (Daesh) in de aangewezen gebieden van Irak en Syrië en het verwezenlijken van de condities voor opvolgende operaties om de regionale stabiliteit te bevorderen,” zei Dillon in een geschreven verklaring aan Anadolu Agency.

Zijn verklaring kwam als antwoord op Anadolu Agency’s vraag of de VS en de coalitie Afrin zouden steunen, waar een Turkse operatie op handen wordt gezien gebaseerd op verklaringen van Turkse leiders.

Wij opereren niet in Afrin

 “Wij opereren niet in Afrin. Wij steunen onze partners om de overgebleven ISIS (Daesh) enclaves te verslaan nabij de Eufraatvallei, voornamelijk in de gebieden ten noorden van Abu Kamal, op de oostelijke oever van de Eufraatrivier,” zei hij.

Dillon zorgde voor controverse op zondag door te verklaren dat de coalitie een grensmacht van 30.000 troepen zou creëren samen met de SDF (Syrische Democratische Krachten), een VS-gesteunde groep die grotendeels gecontroleerd wordt door en bestaat uit de PYD en haar militaire vleugel de YPG, een vertakking van de terroristische PKK.

Dreiging voor de Turkse nationale veiligheid

Turkije hekelde de verklaring en zei dat de YPG/PYD een dreiging vormt voor haar nationale veiligheid en dat ze alle nodige maatregelen zal nemen.

Het Pentagon zei dat het de Turkse bezorgdheden over de grensmacht erkent wegens het SDF-leger in Syrië en voegde toe dat de communicatie met Turkije zal voortduren.

Erkennen de Turkse bezorgdheden

“Wij erkennen de Turkse bezorgdheden omtrent deze grenstroepen. We houden nauw contact met onze NAVO-bondgenoot Turkije,” vertelde Pentagon-woordvoerder Eric Pahon aan Anadolu Agency.

Men vroeg Pahon of er geschillen zijn tussen Turkije en de VS omtrent de SDF-geleide grensmacht. Hij zei dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen hun Turkse collega’s hebben benaderd en dat de kwestie wordt besproken maar gaf verder geen details.

Er zijn momenteel nog zo’n 8 tot 10.000 terroristen actief in het Afrin-gebied nabij de Turks-Syrische grens dat werd belegerd door YPG/PYD-terroristen.

Sabah