De Palestijnse jongen Fawzi al-Juneidi kwam dinsdag aan in Istanbul. Hij is bekend van de virale foto waar hij geblinddoekt en gewelddadig werd weggetrokken door tientallen Israëlische soldaten.

Symbool van protest

Al-Juneidi werd het symbool van het Palestijnse protest tegen de Amerikaanse President Donald Trump en diens beslissing om Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen. Het voorval waar de jongen gearresteerd werd, dateert van 7 december in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

Juneidi werd vergezeld door zijn vader en kwam aan op de Atatürkluchthaven in Istanbul. Hij werd er begroet door de regio-afgevaardigden van Esenler, die de 16-jarige jongen uitnodigden voor een driedaags evenement.

Wist van niets in de gevangenis

Juneidi gaf een toespraak waarin hij zei dat hij pas wist hoe bekend hij was geworden, nadat hij vrijgelaten werd uit de gevangenis.

“We zagen niets in de gevangenis. Ze verboden alle elektronische toestellen, telefoons en televisies. Ik zag niets toen ik daar was. Er was maar een televisie met maar een beperkt aantal kanalen. We konden niets volgen behalve van deze kanalen. Israël deed hett met opzet. Ik kon mijn beroemde foto pas zien toen ik uit de gevangenis vrijgelaten werd,” aldus Juneidi.

Erdoğan zal hem ontmoeten

De Palestijnse tiener uitte zijn dankbaarheid bij de Turkse natie en President Recep Tayyip Erdoğan voor de solidariteit die ze toonden. De Turkse President zal de jongen normaal gezien ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Turkije.

Juneidi zei ook dat hij verschillende operaties moest ondergaan door de verwondingen die hij opliep door het geweld van de Israëlische soldaten. “Hopelijk zal ik snel beter zijn. Mijn arm en schouder doen nog steeds pijn,” zei hij.

Juneidi werd op 27 december vrijgelaten door het Israëlische leger na 20 dagen gevangenschap.

Sabah