Bijna 300.000 Syriërs zijn teruggekeerd naar hun land na de Turkse militaire operaties in de regio, heeft minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu laten weten. Turkije plant een nieuwe militaire operatie in Syrië en heeft al versterkingen gestuurd naar de zuidoostelijke grens.

“Het aantal Syriërs dat kan terugkeren na operatie-Eufraatbescherming en operatie-Olijftak is 291.790,” zei Soylu op een internationaal overleg ter coördinatie van illegale migratie in de provincie Edirne.

Sinds 2016 heeft Turkije twee operaties uitgevoerd in de Syrische grensstreek, om de aanwezigheid van de YPG, dat beschouwd wordt als de Syrische tak van de PKK, en van ISIL aan zijn grenzen te elimineren.

Soylu had het verder over de geografische locatie van Turkije als doorreisland voor wat hij noemde vluchtelingen die illegaal de grens oversteken omdat ze naar Europa willen reizen. De minister zei dat er sinds begin 2018 al 251.794 migranten zonder papieren werden aangehouden toen ze illegaal de grens met Turkije probeerden over te steken.

Hij voegde eraan toe dat de Turkse kustwacht en politie efficiënt blijven doorwerken om de “illegale immigratie” te voorkomen.

Er zijn al miljoenen vluchtelingen via het Turkse grondgebied naar Europa gereisd, in het bijzonder sinds het begin van de Syrische burgeroorlog.

Hürriyet

S.V.R.