De rechtse IYI-Partij (Goede-Partij) vormde een electoraal blok met de Republikeinse Volkspartij (CHP), de grootste oppositiepartij. Maar de partij heeft geen voordeel weten te halen uit die alliantie en verliest in alle 22 provincies waar ze met eigen kandidaten opkwam.

CHP en IYI kwamen met een gemeenschappelijke lijst op in 51 provinciehoofdsteden, waaronder 23 grootsteden, onder de naam Nationale Alliantie. Meer specifiek nomineerde de IP kandidaten in 10 grootsteden en 12 provinciehoofdsteden. De CHP nomineerde haar kandidaten in 13 grootsteden en 16 ‘gewone’ provinciehoofdsteden.

Verloren van de regerende AKP

De IP-kandidaten verloren van de regerende AKP in de provincies Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya, Trabzon, Samsun, Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Tokat en Yozgat. In de provincies Manisa, Karabük en Osmaniye moest de IP haar meerdere erkennen in de Nationalistische Beweging (MHP).

Nationale alliantie

Maar de CHP kon wel de vruchten plukken van de nationale Alliantie. Ze kregen 10 grootsteden en 10 provincies aan hun kant met steun van het IP-electoraat.

De CHP besloot om zelf geen kandidaten te nomineren, en dus de IP te steunen, in een aantal westelijke provincies, waaronder Isparta, Afyonkarahisar en Denizli, waar de AKP en MHP sterk staan.

Tijdens de gesprekken over de blokvorming tussen de CHP en IYI in de aanloop naar de verkiezingen kwam er veel protest van de lokale partijafdelingen. Vele lokale afdelingen verweten het partijbestuur dat ze geen inspraak hadden in de concrete vorming van de alliantie in hun provincie. Sommigen namen zelfs ontslag uit ongenoegen met deze gang van zaken.

MHP-leider Devlet Bahçeli

Op een bepaald moment eisten een aantal MHP-leden het ontslag van hun leider, Devlet Bahçeli. Er kwam een verhit juridisch proces van, waarbij ze aan het kortste eind trokken. Daarop verlieten de dissidenten de partij in 2016. In november 2017 stichtten ze de IP onder leiding van Meral Akşener.

Akşener vormde dus eerst een splintergroep binnen haar partij, om die vervolgens te verlaten en haar eigen partij op te richten. Net als haar moederpartij wil de IP een nationalistische koers varen.

Het partijbestuur kreeg scherpe kritiek van haar achterban omdat de HDP onrechtstreeks steun heeft verleend aan kandidaten van de Nationale Alliantie in de grote provincies, waaronder Istanbul, Ankara en Izmir. Tijdens de verkiezingscampagne hebben de CHP en IP de HDP niet officieel meegenomen in hun alliantie, uit angst voor de reactie van hun seculier-nationalistisch electoraat.

Sabah

S.V.R.