Een werkneemster van de gemeente Pazaryeri in de noordelijke provincie Bılecık heeft haar vroegere baas verslagen en is zelf burgemeester geworden. De vrouw besloot op te komen als onafhankelijke, nadat ze op haar werkplek problemen kreeg met de baas.

“Ik heb dit gedaan om een voorbeeld te stellen. Ik wilde onze vrouwen laten zien hoe ver je kan komen door vol te houden,” zei Zekiye Tekin, de nieuwe burgemeester, toen de verkiezingsresultaten bekendgemaakt werden op 1 april.

Tot voor de verkiezingen werkte Tekin als secretaresse op het gemeentebestuur. Maar ze nam ontslag door problemen met haar baas, de vorige burgemeester Muzaffer Yalçın.

Muzaffer Yalçın

Ze probeerde eerst op te komen voor de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), maar die partij koos voor Yalçın, die er al twee termijnen als burgemeester heeft op zitten.

Dus besloot Tekin als onafhankelijke op te komen. Ze voerde intens campagne en kreeg vooral veel steun van vrouwelijke kiezers, die ze haar “zusters” noemt.

Tekin kreeg 1596 voorkeurstemmen op een totaal van 4082. Dat is 26 procent meer dan haar vroegere baas.

Ze werd een van de weinige vrouwelijke burgemeesters die in deze lokale verkiezingen van 31 maart verkozen werden.

Turkse provincie Gaziantep

Fatma Şahin van de AKP werd voor de tweede keer op rij burgemeester in de zuidoostelijke provincie Gaziantep.

Özlem Çerçioğlu van de CHP (Republikeinse Volkspartij, de grootste oppositiepartij) werd provinciegouverneur van Aydın, een Egeïsche provincie.

In de Egeïsche provincie İzmir werden vijf vrouwelijke burgemeesters benoemd: vier voor de CHP en eentje voor de AKP.

De Democratische Volkspartij (HDP) nomineerde, overal waar ze deelnam, vrouwelijke kandidaat-burgemeesters op de tweede plaats op hun lijsten.

Hürriyet

S.V.R.