Pakistan heeft Turkije aangeboden om mee te werken aan een nieuw project, waarvoor een investering van vele miljarden dollars (56,4 miljard euro) nodig is. Het project bestaat erin om een economische corridor (CPEC) te creëren tussen China en Pakistan. Beide landen zouden hier voordeel bij hebben, zo meldden officiële media op 8 november.

“Pakistan hecht veel belang aan de relaties met Turkije, en de nieuwe regering wil de banden tussen Islamabad en Ankara nog verder versterken.” Dat zegt Asad Qaiser, een Pakistaans parlementslid, tijdens een ontmoeting met de Turkse ambassadeur in Pakistan, Ihsan Mustafa Yurdakul.

Yurdakul was uitgenodigd door Qaiser op zijn kantoor, in het Parlement in Islamabad.

Volgens de Pakistaanse staatsradio heeft Qaiser aan Turkije gevraagd om mee te werken aan de CPEC, een project waar alle landen uit de regio de vruchten van zullen kunnen plukken.

CPEC is een megaproject ter waarde van $64 miljard, gelanceerd in 2014. De bedoeling is om de voor China strategisch belangrijke, noordwestelijke provincie Xinjiang te verbinden met de haven van Gwadar in Pakistan. Tussen die twee wordt een netwerk van wegen, spoorwegen en pijpleidingen aangelegd, voor transport van goederen, olie en gas.

Niet alleen zal de economische corridor het voor China gemakkelijker maken om handel te drijven met Afrika en het Midden-Oosten, maar ook voor Pakistan zal het miljarden dollars opbrengen, omdat het gaat fungeren als transitland voor ’s werelds tweede grootste economie.

Tweede thuisland

De Turkse ambassadeur heeft ook beloofd om de banden met Pakistan verder aan te halen. “De Turken beschouwen Pakistan als hun tweede thuisland, dus we willen ervoor zorgen dat dat land sterk en welvarend blijft,” aldus Yurdakul.

Yurdakul heeft Qaiser op zijn beurt uitgenodigd voor de tweede Parlementaire Conferentie van de Arabische Liga, op 14 december in Istanbul.

Hürriyet

S.V.R.