De ouders van een overleden Bulgaarse man, wiens hart vorig jaar werd getransplanteerd naar een Turkse man, zijn de ontvanger onlangs komen opzoeken in Istanbul.

De 26-jarige Ilya Zilkov overleed in 2017, na een hersenoperatie in Istanbul. Na de dood van de jongeman besloten zijn ouders om zijn organen te doneren.

Eén van de gelukkigen was Hakan Ok (27 jaar oud). Deze jongeman wachtte al zeven maanden op een geschikte donor voor een harttransplantatie, op de afdeling intensieve zorgen van een ziekenhuis in Istanbul. Het hart van Zilkov bleek uiteindelijk geschikt voor Ok.

Bijna een jaar na de operatie kwamen Plamena Zhekova en Boyan Zhekov, Ilya’s ouders, naar Istanbul om Ok een bezoekje te brengen.

De Bulgaarse familie en de Turkse man ontmoetten elkaar in het ziekenhuis in de wijk Koşuyolu, in Istanbul, waar de operatie werd uitgevoerd.

Zhekova barstte in tranen uit toen ze de Turkse man zag.

“Ik droom al van dit moment sinds de dag waarop we besloten om zijn hart te doneren. Ik heb me altijd afgevraagd wie zijn hart had gekregen en heb voor hem gebeden,” zei Zhekova.

De moeder luisterde met een stethoscoop naar het hart van haar overleden zoon, dat nu klopt in de Oks borstkas.

“Mijn zoon had een hart van goud. Die ‘goedheid’ zal wel naar Ok zijn overgegaan. Mijn zoon was een heel goed mens,” aldus Zhekova. Volgens haar zou orgaandonatie gestimuleerd moeten worden.

“Ik heb moeilijke tijden doorgemaakt in die dagen, toen ik aan het wachten was op mijn beurt voor een transplantatie. Ik was gelukkig, maar ik heb ook veel vrienden verloren die op de wachtlijst stonden,” zei Ok.

Hij is de familie van Zilkov enorm dankbaar. “Zij hebben mij een nieuw leven gegeven.”

70 harttransplantaties

In 2018 werden er in totaal 70 harttransplantaties uitgevoerd. Dat zegt Mehmet Kaan Kırali, hoofdgeneesheer in het ziekenhuis waar Ok geopereerd werd.

“Eigenlijk is dat heel weinig. Ik wou dat we op zijn minst 200 of 300 transplantaties per jaar konden doen,” aldus Kırali.

Hürriyet

S.V.R.