Fahrettin Altun, directeur communicatie van de Turkse regering, stuurt brieven naar de New York Times, de BBC en CNN International. Hij doet dat omdat deze media bij hun berichtgeving over de ontwikkelingen rond het coronavirus COVID-19 in Europa en de VS, misleidende foto’s uit Turkije gebruikt hebben.

In een verklaring van de dienst die zaterdag verscheen, meldde Altun dat er toen slechts 5 gevallen van besmetting met COVID-19 waren in Turkije. Ondertussen zijn dat er 47, en van die mensen is nog niemand aan het virus bezweken.

“Sinds het begin van de COVID-19-uitbraak is het duidelijk hoezeer Turkije zich inspant om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Door irrelevante foto’s uit Turkije te gebruiken bij de berichtgeving, worden lezers misleid”, aldus Altun.

De New York Times erkende de fout al. “Natuurlijk hebt u gelijk. Deze foto’s hadden nooit gebruikt mogen worden. De mensen die de foto’s bewerkten voor publicatie hebben dit ook toegegeven, en intussen werden de foto’s verwijderd.”

Bij een artikel over de opschorting van Amerikaanse vluchten naar Europa had de krant een foto uit Istanboel gepubliceerd. Ook de BBC en CNN International gebruikten Turkse foto’s bij berichtgeving die niets met Turkije te maken had. Bij de BBC ging het om een bericht over Canadees premier Justin Trudeau en zijn vrouw die in quarantaine geplaatst zijn. Bij CNN International ging het om berichten over de afgelasting van de Grote Prijs Formule1 in Melbourne, Australië, een verklaring van het hoofd Hartchirurgie van een ziekenhuis in Italië en de opschortingen van openbare bezoeken aan het Amerikaanse congres.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)