“De waarden en principes van de regerende AK-partij (Turks voor Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) zijn verzwakt, dat zei voormalig premier Ahmet Davutoğlu, naar aanleiding van een document dat in 2016 verscheen waarin een oproep werd gedaan aan een aantal prominenten binnen de AK-partij om ontslag te nemen.

“We hebben een een ongelukkige communicatie binnen de AKP gehad. Spijtig genoeg was deze communicatie gericht tegen verschillende leden van de AK-partij”, dat zei Davutoğlu in een interview op de Turkse televisiezender ’24 TV’.

In een brief die online werd gepubliceerd op 1 mei 2016, geschreven door een hevige supporter van de Turkse president Erdogan werd het volgende gemeld: de toenmalige premier Davutoğlu zou zijn collega Erdogan hebben verraden, omdat hij geen onvoorwaardelijke steun wou geven aan nieuwe het presidentieel systeem. Enkele dagen later nam de Turkse premier Davutoğlu ontslag. Zijn opvolger is zoals geweten de huidige Turkse premier Binali Yildirim.

“De AK-partij maakt hierdoor korte metten met zijn eigen waarden. Politici uit de eigen rangen worden aangevallen. Wat ons hierbij het meest kwetst, is het stilzwijgen van onze andere collega’s”. Hieraan toevoegend zei Davutoğlu: “Dezelfde pogingen om onze reputatie te besmeuren werden ook ondernomen tegen onder meer Mehmet Görmez, het hoofd van het Turkse staatsagentschap voor Religieuze Zaken.

Hurriyet