Erden Erdem, een voormalige politicus van de belangrijkste oppositiepartij – de Republikeinse Volkspartij of CHP- is vrijdagochtend in hechtenis genomen wegens beschuldigingen van deelname aan terroristische activiteiten.

Erdem werd aangehouden in de hoofdstad Ankara nadat de hoogste openbare aanklager in Istanbul een aanhoudingsbevel had opgesteld. Hij wordt ervan beschuldigd “lid te zijn van een gewapende terroristische organisatie”.

De aanhouding komt er na een partijbijeenkomst van CHP op donderdag, waar werd gedebatteerd over de verwijzing van enkele partijleden naar de disciplinaire commissie.

Erdem stond ook op de lijst

Erdem stond ook op de lijst van leden die disciplinaire actie zouden ondergaan, maar de partij zelf ondernam geen disciplinaire actie tegen de man.

De voormalige CHP-politicus heeft voordien al getracht Turkije te verlaten. Omdat zijn partij er niet in is geslaagd hem te herverkiezen voor het parlement bij de verkiezingen van 24 juni, waardoor hij zijn politieke onschendbaarheid verloor.

Officials op de luchthaven lichtten hem in over een bevel van een hof in Istanbul waardoor hij het land niet kon verlaten.

De beschuldigingen tegen Erdem staan in verband met artikels uit het Karşı-dagblad, waar hij hoofdredacteur van was. De artikels zouden nauw gelieerd zijn met de Gülenistische terreurgroep (FETÖ).

Hij is ook beschuldigd van het schenden van de geheimhouding van een lopend onderzoek, lidmaatschap van een gewapende groep en het onthullen van de identiteit van een getuige onder bescherming.

Sabah

T.B.