Een district in het westen van Istanbul haalt Arabische winkelborden weg. Volgens het district moet dat gebeuren volgens een nieuwe regelgeving die bepaalt dat winkelborden voor minstens 75% uit Turkse woorden moeten bestaan. Dat bericht het nieuwsagentschap Demiroren News Agency.

In Esenyurt leven veel Syrische immigranten. Sinds het begin van de Syrische oorlog hebben duizenden vluchtelingen zich gevestigd in Esenyurt. Vele Syrische zaken zijn dan ook open gegaan in het district

Een aantal maatregelen

Na een resem klachten tegen de Syrische winkels door lokale Turkse bewoners heeft het district van Esenyurt een aantal maatregelen genomen. De burgemeester van Esenyurt Murat Alatepe was persoonlijk aanwezig bij hygiënecontroles bij Syrische winkels. Meerdere restaurants werden gesloten omdat ze niet zouden voldaan hebben aan de wettelijke normen.

Deze laatste beslissing kwam er op 29 juni toen winkelborden met minder dan 75% aan Turkse woorden werden weggehaald door de autoriteiten.

Regering in Ankara

“Mensen begrijpen niet goed wat er op de uithangborden staat en weten dus niet wat er wordt verkocht in de winkels. De regering in Ankara zei in nieuwe regelgeving dat de minimumstandaard voor Turkse woorden 75% is. Als bestuur willen we ook een nieuwe regelgeving maken om de limiet op 70% te zetten,” zei Alatepe.

Luchtfilters

Het districtsbestuur voegde ook nieuwe voorwaarden toe aan de regelgeving om restaurants verplicht luchtfilters te laten gebruiken. Volgens het rapport dient de luchtfilterclausule voornamelijk om “te verhinderen dat de sterke geur van specerijen gebruikt in Syrische gerechten zich in het district verspreidt”.

“We krijgen ook positieve feedback van Syriërs,” zei Alatepe. Hij beloofde om de hygiëne- en taalcontroles te blijven uitvoeren.

Met de nieuwe maatregel is Esenyurt een van de vurigste uitvoerders van de regelgeving. In vele districten van Istanbul zijn veel Arabische borden nog te zien, zoals het district Fatih, en in andere steden met grote Syrische gemeenschappen, zoals de zuidoostelijke grensstad Sanliurfa.

Hurriyet