Foto: (Lara Adra) Een van de achterkleinkinderen van de Ottomaanse sultan Abdülhamid II

Emel Adra, de achterkleindochter van de Ottomaanse sultan Abdülhamid II die in Libanon verblijft, heeft Turkije en president Recep Tayyip Erdoğan bedankt voor de steun die ze heeft gekregen terwijl ze herstelde van COVID-19.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Adra in een ander ziekenhuis ondergebracht nadat zij in Beiroet werd opgenomen met COVID-19.

Minister Çavuşoğlu belde ambassadeur Hakan Çakıl in Beiroet en instrueerde hem om “alles te doen wat nodig was”. Hij informeerde ook president Erdoğan over haar gezondheidstoestand.

Na drie weken in het ziekenhuis, verloor Adra tijdelijk het gevoel in haar rechterhand. Toen ze haar hand terug kon gebruiken, schreef ze een brief aan het adres van de Turkse president.

“Ik ben u dankbaar voor uw steun tijdens deze periode. We voelen ons vereerd om in uw belangstelling te staan en in die van de Turkse staat, ook al wonen we in een ver land,” schreef Adra.

Vervolgens bedankte ze de Turkse president, minister van Buitenlandse Zaken Çavuşoğlu, viceminister van Buitenlandse Zaken Yavuz Selim Kıran, ambassadeur Hakan Çakıl, consul-generaal Didem Büyükarsland en secretaresse Joyce Haddad, voor hun steun en bijstand.

Geen gevoel

Adra merkte ook op dat haar brief vertraging had opgelopen doordat ze tijdelijk geen gevoel meer had in haar rechterhand.

De nakomelingen van de Ottomaanse dynastie werden na de ineenstorting van het rijk gedwongen om zich over de wereld te verspreiden. Vanaf 1924 werden zij in ballingschap gezonden.

In 1952 kregen de vrouwelijke leden van de dynastie amnestie. De mannen mochten pas in 1974 terugkeren.

Echter deden slechts weinigen dit omdat de meesten van hen al een nieuw leven hadden opgebouwd na tientallen jaren in het buitenland te hebben gewoond.

Sabah
O.A.