De 3e zitting van de OIC Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken, die gisteren begon in Tasjkent, Oezbekistan, evenals de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC) heeft FETO, ook bekend als de Gülen-beweging, als een terroristische groepering erkent. Dit verklaarde de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu op zijn persoonlijke Twitter-account op woensdag.

“Wij [Turkije] danken de Organisatie van de Islamitische Samenwerking voor het tonen van solidariteit, begrip en gevoeligheid en voor het verklaren van FETO als een terroristische groepering”, heeft Cavusoglu op Twitter gepost wat ook de OIC’s beslissing als een “belangrijke mijlpaal” aanduidde.

De ontwikkeling komt meteen na een besluit van de Ministers van Buitenlandse Zaken van de Gulf Cooperation Council (GCC) lidstaten, die vorige week FETO ook als een terroristische groepering erkenden, met de nadruk leggend op hun steun voor de Turkse regering voor de recente stappen tegen de groepering.

Coup

Volgens de Turkse regering was de couppoging van 15 juli, die zorgde voor 240 slachtoffers en bijna 2.200 gewonden, georganiseerd door volgelingen van Fetullah Gülen, die in zelf opgelegde ballingschap leeft in de staat Pennsylvania in de Verenigde Staten sinds 1999, samen met andere leden van zijn netwerk. Gülen heeft een langlopende campagne geleid om de Turkse staat omver te werpen door een parallelle staat te stichten middels infiltratie van de belangrijkste Turkse instellingen, met name het leger, de politie en de rechterlijke macht.

Grootste intergouvernementele organisatie

Opgericht in 1969, is de OIC de tweede grootste intergouvernementele organisatie in de wereld met 57 huidige lidstaten en omschrijft zichzelf als ‘de collectieve stem van de islamitische wereld’. De 43e sessie ging over gesprekken van de laatste ontwikkelingen in de islamitische landen, internationale zorgen, ontwapening en het tegengaan van de islamofobie en tot slot het terrorisme, die op top stond in de agenda.

Terroristische aanslagen op Turkije

De GCC-Ministers van Buitenlandse Zaken veroordeelden ook de terroristische aanslagen op Turkije, toegeschreven aan de PKK en andere terroristische groeperingen en benadrukten tegelijkertijd het recht van Turkije om zich te verdedigen.

Ook de aanhoudende Syrische crisis kwam aan de orde, die nog steeds een grote invloed heeft op de moslimgemeenschappen in de regio, alsmede de humanitaire crisis, de Cypriotische kwestie en de annexatie van de Krim. De Ministers van Buitenlandse Zaken spraken ook over de controversiële wetgeving door de Amerikaanse Senaat – bekend als de Justice Against Sponsors of Terrorism Act (JASTA) – veroordeelden de wetgeving en zeiden dat het nietig moet worden verklaard voor de veiligheid en vrede van de Verenigde Staten.

Daily Sabah