De voorzitter van de grootste oppositiepartij van Turkije heeft een oproep gedaan ten aanzien van de EU, om de toetredingsgesprekken met Ankara niet te schorsen.

“Turkije bestaat niet enkel uit één politieke partij,” verklaarde de voorzitter van de CHP, Kemal Kılıçdaroğlu. Hij deed deze uitspraak enkele dagen geleden tijdens een protestmars in de provincie van Kocaeli.

Het Europees Parlement had vorige donderdag een rapport goedgekeurd, waar de bevriezing van de toetredingsgesprekken werd vooropgesteld.

Toetredingsgesprekken

Het rapport verklaarde dat de EU-lidstaten niet meer aan de toetredingsgesprekken met Turkije moeten deelnemen, indien de grondwettelijke veranderingen (die bij referendum werden gestemd op 16 april) doorgevoerd worden.

Rechtvaardig

Kilicdaroglu verzocht de EU om Turkije rechtvaardig te behandelen en liet verstaan dat hij hoopt dat het Europees Parlement beslist om het kandidaatschap te onderhouden: “Ik wil het Europees Parlement toespreken. Wij willen rechtvaardigheid voor iedereen en wij willen ook rechtvaardigheid van u.”

Tienduizenden mensen

“Turkije is geen eenpartijstaat. Zie maar zelf, wij zijn nu aan het marcheren voor rechtvaardigheid in Turkije. Er zijn tienduizenden mensen die mee marcheren.”

“Wij hebben een referendum gehouden en meer dan 50% wil democratie in dit land. Bijgevolg moeten we de betrekkingen met de EU onderhouden en niet verbreken,” verklaarde Kılıçdaroğlu.

Hele mensheid

“Ik hoop dat de EU onze rechtvaardige strijd zal blijven ondersteunen en dat de gesprekken met Turkije niet worden stopgezet… omdat rechtvaardigheid een concept is dat er niet enkel moet zijn voor Turkije, maar voor de hele mensheid,” voegde hij eraan toe.

477 voorkeurstemmen en 64 tegenstemmen

Parlementariërs van het Europees Parlement keurden onlangs een rapport uit 2016 van de Commissie goed met een meerderheid van 477 voorkeurstemmen en 64 tegenstemmen. Het rapport roept trouwens ook op om de toetredingsbijdragen voor Turkije op te heffen, indien de onderhandelingen geschorst worden.

Niet bindend

De beslissing echter is niet bindend voor de andere EU-instellingen.

De CHP leider begon aan een 350 kilometer lange protestmars op 15 juni, nadat CHP lid Enis Berberoğlu veroordeeld werd tot 25 jaar gevangenisstraf voor het lekken van staatsgeheimen aan de pers.

Sabah