Een groep gelovigen heeft voor de Hagia Sophia gebeden als protest tegen beelden op sociale media waarop te zien was hoe een ballerina een ‘spagaat’ deed in het historische gebouw. 

De groep wou eerst het museum binnengaan maar de politie, die strenge veiligheidsmaatregelen had genomen, liet dat niet toe.

De groep scandeerde slogans als “breek de boeien, open de Hagia Sophia” en scandeerde de tekbir (‘God is de grootste’). Nadat de groep gebeden had, werd het protest beëindigd.

https://www.youtube.com/watch?v=Ant7ytYFmyM

Museum

Het Hagia Sophia museum werd aanvankelijk opgetrokken als kathedraal van Constantinopel onder het Byzantijnse Rijk. Na de verovering van Constantinopel door Fatih Sultan Mehmet II in 1453, werd de Hagia Sophia omgevormd tot moskee en veranderde de naam naar Aya Sofia.

In 1931 werd het gebouw voor 4 jaar gesloten. 4 jaar later volgde de heropening en kon het nationale monument worden bezocht als museum.

Oude stadscentrum

De Hagia Sophia bevindt zich in het oude stadscentrum op het Europese deel, vlak bij de Sultan Ahmetmoskee, de Hippodroom en het Sarnici-waterreservoir.

Birgun

T.A.