De theoloog prof. dr. Nihat Hatipoğlu heeft verklaard dat mensen “zich zullen verantwoorden in het hiernamaals” voor hun handelingen op sociale media. Volgens Hatipoğlu is het niet gepast om via de DM’s van een persoon een gesprek te beginnen.

Hatipoğlu zei dat zonden niet beperkt zijn tot alcohol, overspel en gokspelen en dat men “tien keer moet nadenken voor het liken van iets”.

“In het hiernamaals gaan elke beweging, elk woord, de vingers en de lippen ondervraagd worden. Allah gaat ons het stilzwijgen opleggen en onze organen laten spreken. Bega geen zonden en verspreid geen valse nieuwsberichten. Beoordeel mensen niet zonder eerst onderzoek te doen. Jullie kunnen een leugenachtig gerucht helpen verspreiden. Elke persoon die dat liket, zal verantwoording moeten afleggen voor Allah,” zei hij.

Denk tien keer na voor je iets liket

“Beroemdheden, politici en geestelijken die het slachtoffer zijn van leugenachtige geruchten, zullen in het hiernamaals verantwoording vragen. Denk tien keer na voor je iets liket. Zonden zijn niet beperkt tot alcohol, overspel en gokspelen. Afgunst, een zonde die de mens begaat met haar tong, is veel erger. Onze Profeet zei: ‘Een persoon kan gedronken hebben en overspel hebben gepleegd, maar kan geen onware getuigenis afleveren.’ Valse getuigenissen zijn een openbare aangelegenheid,” zei Hatipoğlu verder.

‘Via de DM een gesprek beginnen is ongepast’

Hatipoğlu kreeg ook een vraag over sociale media: “Er is iets als een gesprek beginnen via DM. Getrouwde of single mannen sturen privé-berichten naar vrouwen die ze aantrekkelijk vinden. Vrouwen sturen ook berichten naar mannen.”

“Dat is een ongepaste handeling. Laat ons zeggen dat een man verliefd is geworden op een getrouwde of alleenstaande vrouw. Via zijn telefoon kan hij een bericht sturen: ‘Ik hou van je.’ Hij mag dit niet sturen naar wie getrouwd is. Een alleenstaande vrouw kan hij liefhebben – mensen kunnen niet beoordeeld worden voor hun liefde – maar indien zij zegt dat ze nog niet denkt aan trouwen, dan moet het gesprek daar eindigen. Verzoeken voor kortstondige relaties zijn echter haram.”

Bescheiden manier kleden

Volgens Hatipoğlu moeten ook mannen zich op een bescheiden manier kleden: “Er zijn mannen met open borsten, waarvan je alle lichaamscontouren kan zien. Is hun kleding toegestaan? Men moet niet doen alsof alle verantwoordelijkheid en zonde bij de vrouwen ligt. Dat is onrechtvaardig.”

Op de vraag “begaat een getrouwde man of vrouw een zonde indien hij of zij een aantrekkelijke foto van het andere geslacht liket?” antwoordde Hatipoğlu: “Dit liken is niet juist. Het delen van dingen die aanleiding kunnen geven tot zonden of die de gevoelens van mensen kunnen ontwrichten, is ook niet juist.”

Birgun

T.A.