Met de voltooiing van de derde transcontinentale brug van Istanbul, het Istanbul-Izmir snelweg project – de vierde grootste hangbrug ter wereld – en de Eurazië en Ilgaz tunnels, was 2016 het jaar van megaprojecten in Turkije.

26 december: Opening van de Ilgaz tunnel

Het Ilgazberg project, bestaande uit twee tunnels – één met een lengte van 5.370 meter en een andere met een lengte van 5.291 meter – werd gebouwd om de Westelijke Zwarte Zee-regio te verbinden met de Centraal Anatolische regio’s in Turkije.

Het traject wordt door de tunnel verkort met 5.4 kilometer waardoor de reistijd ook vermindert van 35 minuten naar 8 minuten. Dit zal op zijn beurt ook de economie ten goede komen: door de tunnel zal de Turkse economie jaarlijks 10,4 miljoen euro besparen, waarvan 7,9 miljoen euro aan brandstofkosten en de jaarlijkse reistijd zal ingekort worden met 345.000 uren.

20 december: De Eurazië-tunnel onder de Bosporus

De Eurazië-Tunnel, de eerste wegtunnel die gebouwd werd onder de zeebodem van de Bosporus, werd op 20 december geopend. Door de bouw van de tunnel wordt de reistijd tussen het Aziatische en het Europese gedeelte van Istanbul aanzienlijk ingekort.

De bouw van de twee verdiepingen tellende onderzeese tunnel, duurde meer dan vier jaar. De totale lengte van het project is 14,6 kilometer en het meest cruciale deel, de Bosporus kruising, is 5,4 kilometer lang. De tunnel met twee verdiepingen zal ook resistent zijn tegen aardbevingen en tsunami’s. De kostprijs van de tunnel bedroeg in totaal 1,24 miljard euro.

5 december: Turkije lanceert Gokturk-1 satelliet

Turkije lanceerde op 5 december haar tweede militaire observatiesatelliet –  de Gokturk 1 – vanuit een lanceerbasis in Frans Guyana. De satelliet zal beelden doorzenden die van hoger resolutie zijn dan gelijkaardige modellen die al boven de aarde draaien. De satelliet zal observaties mogelijk maken dankzij zijn lens met een uitzonderlijk hoge resolutie en zal voor militaire en burgerlijke doeleinden worden gebruikt. De lens kan beelden scannen met een precisie van 0,8 meter en de satelliet heeft ook een dataverwerkingssysteem aan boord. Hij zal ook gebruikt worden voor andere onderzoeksdoeleinden, zoals het toezicht op natuurgebieden, bebouwing, landbouw opbrengsten, grensbewaking en kadaster.

29 oktober: Turkije opent station voor hogesnelheidstreinen

Op de 93ste verjaardag van de Turkse Republiek werd een nieuw treinstation in Ankara geopend voor hogesnelheidstreinen. Het treinstation zal dagelijks diensten verlenen aan 50.000 reizigers. De bouw van het moderne complex heeft slechts twee jaar geduurd en maakt deel uit van een reeks objectieven die de Turkse staat wil voltooien voor haar 100ste verjaardag in 2023. Het treinstation bevat naast drie perrons voor hogesnelheidstreinen ook restaurants, kantoorruimtes, een congrescentrum en zelfs een vijfsterrenhotel met 134 kamers.

26 augustus: opening van de Yavuz Sultan Selim brug

De Yavuz Sultan Selim brug in Istanbul werd geopend op 26 augustus. De voltooiing van dit titanenwerk kostte 2,9 miljard euro en zal de Turkse staat ieder jaar 1,65 miljard euro besparen door de vermindering in reistijd en energiekosten. De bouw van de hangbrug maakt deel uit van het Marmara Snelweg project waarbij 257 kilometer aan nieuwe snelwegen in 2018 moet voltooid worden. Met de nieuwe brug heeft de stad Istanbul een derde brug die haar Aziatische met haar Europese stadsdeel verbindt.

De brug is in totaal 2,6 km lang met een overspanning van 1,4 kilometer. De pylonen zijn 321,9 meter hoog, wat voor een hangbrug een hoogterecord is. Verder heeft de brug een breedte van 58,4 meter, wat de brug toelaat 8 rijstroken te voorzien en twee treinsporen. De brug over de Bosporus kreeg de naam van Sultan Selim I, een sultan uit de 16de eeuw die bij ons vooral bekend is voor zijn uitbreiding van het Ottomaanse rijk.

30 juni: Het Istanbul-Izmir snelweg project

De Osman Gazi brug werd geopend op 30 juni. De brug is gelegen aan de golf van Izmit  en zal Istanbul verbinden met de oostelijk gelegen regio’s in Turkije. De 2.682 meter lange hangbrug is tevens de vierde langste hangbrug ter wereld. Net als de Euraziëtunnel is ze gebouwd om aardbevingen te weerstaan.

De bouw van de brug maakt deel uit van het Istanbul-Izmir project waarbij 421 km aan nieuwe snelwegen tussen beide steden wordt gebouwd. Eens het project voltooid is, zal de reistijd tussen Izmir en Istanbul maar liefst verkort worden met 6 uur. De huidige reistijd bedraagt 10 uur.

Kenan Sofuoglu, meervoudig motorsport wereldkampioen, verbrak in mei het wereldrecord van 400km/u door met zijn motor over de brug te racen.

Anadolu Agency