Volgens de International Global Diplomacy Index heeft Turkije het zesde grootste diplomatieke netwerk te wereld. De index, gepubliceerd door het  Australische Lowy Institute for International Policy, toont aan dat Turkije, op 5 landen na, het grootste aantal diplomatieke missies in het buitenland heeft.

Alleen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties doen het beter: Rusland, Frankrijk, China, de Verenigde Staten (V.S.) en het Verenigd Koninkrijk (V.K).

De Turkse staat heeft in totaal 235 consulaten en ambassades. In 2002, het jaar dat de AK-partij aan de macht kwam, had Turkije 163 diplomatieke missies in het buitenland. De laatste 14 jaar werden dus 72 nieuwe diplomatieke missies geopend.

Verenigde Staten staat aan de top

Volgens bronnen bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat men in de nabije toekomst nog eens 24 nieuwe diplomatieke missies starten. De Verenigde Staten prijkt met zijn 270 buitenlandse missies bovenaan in de Index. Frankrijk volgt met 267, China met 258, Rusland met 243 en het Verenigd Koninkrijk met 236. Dit betekent dus dat Turkije, het Verenigd Koninkrijk naar alle waarschijnlijkheid zal voorbijsteken, na de starting van de 24 geplande diplomatieke missies.

De toenadering van Ankara naar het Afrikaanse continent resulteerde in de opening van 29 nieuwe diplomatieke missies. Afrika wordt gevolgd door Azië met 18 ambassades, Europa met 11, Zuid-Amerika met 7 en op het Noord-Amerikaans continent heeft Turkije 2 ambassades. In 2015 opende Turkije nieuwe diplomatieke missies in Guatemala, Afghanistan, Kosovo, Pakistan, Canada en Irak. In totaal worden meer dan 4.450 personen tewerkgesteld in de diplomatieke missies.

Anadolu Agency