De Oekraïense president Zelinski

De centrale bank van Oekraïne heeft woensdag de centrale banken van Armenië, Kazachstan, Tadzjikistan, Vietnam, Turkije en Kirgizië verzocht alle transacties met kaarten van het Russische betaalsysteem Mir op te schorten.

In een verklaring zei de bank de banken te hebben gevraagd geen Mir-kaarten meer te aanvaarden in hun geldautomaten en het gebruik van deze kaarten voor e-handel en overschrijvingen van persoon naar persoon onmogelijk te maken.

“Deze oproep wordt gedaan omdat het dringend noodzakelijk is de mondiale financiële druk op het agressorland op te voeren nu het zijn aanval op Oekraïne voortzet”, aldus de verklaring.

Ondertussen zijn sommige Russische banken van plan om de Russische Mir en China’s UnionPay systemen te koppelen om betalingsmogelijkheden te bieden voor aankopen en geldopnames in het buitenland, volgens eerder nieuws.

Sommige Russische banken exploiteren reeds het Chinese betalingssysteem UnionPay, waaronder Rosselkhozbank, Pochta Bank, Gazprombank, Bank St. Petersburg, Promsvyazbank, Russische Regionale Ontwikkelingsbank, Primsotsbank, Zenit en Sovcombank, voegde de verklaring eraan toe.

Sberbank, Alfa Bank en Tinkoff Bank behoren volgens Tass tot de Russische banken die het plan overwegen.

Visa, Mastercard en American Express kondigden eerder al aan dat zij hun activiteiten in Rusland zouden stopzetten.

Bron: Sabah