Minstens 70 asielzoekers in de Zwarte-Zeeprovincie Zonguldak hebben zich aangemeld om vrijwillig deel te nemen aan de lopende militaire operatie van Turkije in het noordwesten van Syrië.

Oeigoerse, Afghaanse en Oezbeekse asielzoekers verzamelden zich met Turkse vlaggen voor een militair rekruteringsbureau in de provincie Zonguldak. Muhammet Kasimiyan, afkomstig uit Afghanistan, heeft ook zijn sollicitatiedocumenten ingediend bij het rekruteringsbureau.

“We zijn bijeengekomen om steun te betuigen en om deel te nemen aan Operatie Olijftak,” zei Kasimiyan tegen de verslaggevers. “We hebben onze aanvraagformulieren ingediend en hopen op een positief antwoord,” voegde hij toe.

Thuisland

De Oeigoer Kurshat Cumahun, zei dat Turkije zijn nieuw thuisland is. “We zijn hier om Turkije te steunen en het Turkse leger. Ook Operatie Olijftak krijgt volledig onze steun. We zijn bereid om ons leven te geven voor Turkije en we bidden voor onze soldaten,” beklemtoonde hij.

Nihat Aygun, hoofd van de Turkse Rode Halve Maan in Zonguldak, zei dat meer dan 70 mensen een formulier hebben ingediend om deel te nemen aan de operatie in Afrin. Hij benadrukte dat Turkije het nodige zal doen om ervoor te zorgen dat terreurgroeperingen Syrië niet verdelen. “Wij als Turkse natie zullen dit niet toestaan,” klonk het.

Operatie Olijftak     

Turkije is op 20 januari samen met het Vrij Syrisch Leger (FSA) van start gegaan met Operatie Olijftak om het noordwesten van Syrië te zuiveren van PKK/PYD en IS-terreur. Het handhaven van de veiligheid en de stabiliteit in de grensregio alsmede het beschermen van het Syrische volk tegen de wreedheden van terreurgroepering is het uiteindelijke doel van de militaire operatie.

Het leger benadrukte dat alleen terroristische doelwitten worden uitgeschakeld en dat er alles aan wordt gedaan om burgers te beschermen.

Anadolu