Prof. DR. Aziz Sancar

Nobelprijswinnaar en wetenschapper Prof. DR. Aziz Sancar heeft een fout gevonden op de DNA-steng afgebeeld op het biljet van 5 TL. Hij zei dat ondanks zijn waarschuwingen aan de centrale bank van Turkije deze fout nog steeds niet werd rechtgezet.

De Turkse professor bezocht samen met zijn vrouw Gwen Sancar de Bilfem Onderwijsinsitituten in Uskudar. Tijdens het bezoek werd hem een rondleiding gegeven en heeft hij DNA-testen uitgevoerd met de leerlingen en beantwoordde hun vragen. Nadat een journalist hem wees op de fout die hij had gevonden op het biljet antwoordde professor Sancar dat de dubbele helix op de DNA-streng in de verkeerde richting ging. Hij zei ook dat hij deze fout 5 jaar geleden aan de centrale bank van Turkije liet weten.

680455

In de aula van de school werd achteraf een korte biografische film getoond van professor Sancar. Toen hij op het podium werd uitgenodigd werd hem gevraagd hoe hij zich voelde toen hij zijn Nobelprijs doneerde aan het museum van het mausoleum van Ataturk.

Prijs behoort Ataturk en zijn hervormingen toe

“Deze prijs is het gevolg van het onderwijs die ik van Ataturk en de republiek heb genoten.”

Aziz Sancar bij het mausoleum van Ataturk
Aziz Sancar bij het mausoleum van Ataturk

Dankzij hun sta ik hier. In het mausoleum is een museum die de hervormingen na de Onafhankelijkheidsoorlog weergeeft, deze prijs is daar een verlengde van. Na de oorlog heeft Turkije veel hervormingen doorgevoerd, ook op wetenschappelijk vlak. Deze prijs behoort die hervormingen toe,” zei hij.

Op de vraag van leerlingen of stress, de oorzaak van veel ziektes, ook negatief effect heeft op het herstellingssysteem van DNA antwoordde hij “Er zijn zaken die we wel weten en zaken die we niet weten,. Ik heb bijvoorbeeld een Nobelprijs gewonnen in Biochemie. Dit betekent niet dat ik alles weet, als ik hier iets over zeg zal het meer nadelen dan voordelen opleveren. Stress is een oorzaak voor veel ziektes maar ik heb geen onderzoek verricht op de negatieve effecten van stress op DNA, hier zal ik dus niets over kunnen zeggen.”

Professor Aziz Sancar deelde het volgende nog mee over zijn onderzoeken:

Stoppen met roken voorkomt longkanker

“Veel mensen hebben gevraagd of ik kanker zal kunnen genezen, misschien hebben jullie het nog al gehoord. DNA-herstel is zeer belangrijk in 2 opzichten, enerzijds tijdens het voorkomen van kanker en anderzijds tijdens het behandelen. Om huidkanker te voorkomen moeten we oppassen voor te veel zonlicht, hoewel zonlicht gezond is, is te veel echter gevaarlijk.

Longkanker is nog gevaarlijker dan huidkanker en dit kan heel makkelijk voorkomen worden door niet te roken. Longkanker is de doodsoorzaak voor 30% van kankergerelateerde sterfgevallen. Overal waar ik heen ga zeg ik dat men moet stoppen met roken. Later heb ik vernomen dat onze president het belang van het stoppen met roken ook benadrukt. Ze hebben me zelfs gevraagd of ik bevelen kreeg van de president. Wat bevel, ik zeg dit al sinds 1982. Nadat we achter het verband van longkanker en sigaretten kwamen heb ik dit altijd gezegd en  benadrukt waar ik ook heen ging. Ook in Amerika heb ik dit herhaald. Maar niemand luisterde in Turkije, nu ik de Nobelprijs heb gewonnen luistert iedereen opeens wel.”

Sabah