Mezher Gulen, de neef van de leider Fethullah Gulen die in zelfopgelegde ballingschap leeft, was ook gearresteerd. (IHA foto)

Een rechtbank in Izmir heeft zaterdag het bevel gegeven om 14 verdachten die banden hebben met de Gulenistishe organisatie (FETO) waaronder de neef van Fethullah Gulen, Mehmet Mezher Gulen, die vermeend wordt het hoofd te zijn van alle private en voorbereidende scholen in Turkije te arresteren.

De gerechtelijke procedures van 31 verdachten die dinsdag werden vastgehouden tijdens 2 operaties tegen de vermeende Gulenist organisatie FETO werden afgehandeld door het openbaar ministerie van Izmir. Mezher Gulen was een van die 31 verdachten.

Op dinsdag werden in de westelijke provincies Izmir en Manisa operaties uitgevoerd op 80 verschillende adressen met 500 agenten. 29 Verdachten werden in Izmir vastgehouden en 20 anderen in Manisa.

Niet de eerste keer

Dit is niet de eerste keer dat verwanten van Gulen betrokken zijn in FETO-zaken. Een rechtzaak waar verschillende agenten worden beschuldigd om de betrokkenheid van de overleden broer van Gulen en een neef bij een verkrachtingszaak van een mentaal gehandicapt meisje te verdoezelen, is nog aan de gang.

FETO, afkomstig van de louche Gulen-beweging die achter een hele reeks misdaden zoals fraude, afpersing en illegaal afluisteren, wordt beschuldigd van winst te oogsten van haar privé universiteiten in het land. De Gulenbeweging stond vroeger voornamelijk bekend als religieuze beweging en om haar globale netwerk van scholen onder leiding van de prediker Fethullah Gulen.

Infiltratie

Politie-onderzoek tijdens de afgelopen jaren heeft echter uitgewezen dat de groep op grootschalige wijze de politie, het gerechtelijk system en de bureaucratie geïnfiltreerd had om de regering omver te werpen en alle critici het zwijgen op te leggen.

[poll id=”3″]

De 74-jarige Fethullah Gulen die momenteel in Saylorsbug, Pennsylvania woont, heeft alle beschuldigingen ontkent in rechtzaken waarin levenslang wordt geëist tegen hem voor pogingen tot staatsgrepen en andere misdaden. Hij weigert echter om te getuigen in een rechtzaal in Ankara.  Ankara heeft de uitlevering van Gulen gevraagd aan de VS maar het proces wordt verwacht lang te duren vanwege ingewikkelde bureaucrationele procedures.

Sabah