ABC News toont beelden van wapenshow in Kentucky om aan te tonen dat Turkije Koerdische burgers doodt

 

Dat is pas fake news.

Amerikaanse zender ‘ABC News’ ligt onder vuur omdat de nieuwszender beelden toonde waarbij zogenaamd Koerdische burgers door Turkse militairen gedood werden tijdens operatie Vredesbron. De beelden in kwestie zijn eigenlijk al uit 2017, en opgenomen tijdens een wapenshow in Kentucky, VS.

Op zondag werden de beelden getoond in het programma World News Tonight. Presentator Tom Llamas kondigde het filmpje aan: “Deze beelden lijken aan te tonen dat het Turkse leger Koerdische burgers bombardeert in een Syrisch grensstadje.”

De dag erna werden dezelfde beelden getoond in het programma Good Morning America. De schokkende beelden van explosies trokken onmiddellijk de aandacht van sociale-mediagebruikers,  maar al snel begonnen mensen de authenticiteit van de video in vraag te stellen.

Wojciech Pawelczyk was de eerste die zijn twijfel over de echtheid uitsprak en opvallende gelijkenissen kon aantonen met een video van 2 jaar geleden. Het was niet moeilijk om uit te zoeken dat de beelden afkomstig waren van een video die op YouTube werd geüpload in 2017. Het filmpje kreeg de titel “Knob Creek night shoot 2017”. Het werd opgenomen tijdens een tweejaarlijks evenement: “Military Gun Shoot & Military Gun Show”, gehouden op een schietbaan in West Point, Kentucky. Als beide video’s naast elkaar worden gelegd, valt het op dat de versie van ABC bewerkt lijkt, meer wazig bijvoorbeeld.

Ondertussen heeft ABC zich verontschuldigd. De zender maakte bekend dat het filmpje onmiddellijk van YouTube en de eigen website verwijderd werd vanaf het moment dat er vragen rezen over de echtheid ervan. “ABC betreurt de fout.”

Gelijkaardige campagnes van manipulatie en laster werden gevoerd tijdens de andere Turkse operaties sinds 2016. Zowel tijdens operatie Eufraatschild, augustus 2016, de eerste operatie over de Turks-Syrische grens waarbij Turkije de terroristen van Daesh en de Volksbeschermingseenheden (YPG) aanviel, als bij operatie Olijftak, januari 2018, de tweede operatie, werd er met modder gegooid.

Ook nu dus, tijdens operatie Vredeslente die op 9 oktober van start ging. Het zijn supporters van de PKK en de YPG die de internationale gemeenschap misleiden en het imago van het Turkse leger besmeuren door ontelbare gemanipuleerde beelden van het Syrische conflict en andere rampen te verspreiden.

Bron: Sabah