Defensiesecretaris Mark Esper

Verenigde Staten evacueert alle overblijvende troepen uit Noord-Syrië

De VS zal zowat 1.000 soldaten evacueren uit Noord-Syrië naar aanleiding van de Turkse Operatie Vredesbron. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper zondag bekendgemaakt.

Volgens Esper heeft president Donald Trump de troepen de opdracht gegeven om naar het zuiden te trekken, weg van het gebied waar de Turken opereren, maar nog niet om Syrië te verlaten.

“De voorbije 24 uur hebben we vernomen dat [de Turken] waarschijnlijk zullen proberen om verder naar het zuiden en het westen op te rukken dan aanvankelijk de bedoeling was,” zei Esper in een interview voor het programma ‘Face the nation’ op CBS.

Foto: Deze foto, genomen op 12 oktober 2019, toont een Amerikaanse observatiepost bij de stad Ayn al-Arab.

“We hebben ook vernomen dat de SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten) het op een akkoordje wil gooien, als je wil, met de Syriërs en de Russen om een tegenaanval in te zetten tegen de Turken in het noorden.”

Esper zei dat hij zaterdagavond met Trump gesproken had. De president heeft het Amerikaanse leger bevel gegeven om “te beginnen met de terugtrekking van de troepen uit Noord-Syrië”.

Ondertussen is een klein aantal Amerikaanse troepen vertrokken uit een voorpost in Ayn Issa, omdat ze zich zorgen maken over de Turken die verder het Syrische grondgebied binnendringen. Dat heeft een andere medewerker van de Amerikaanse Defensie zondag gezegd in een interview met Reuters.

De medewerker, die anoniem wilde blijven, verklaarde dat de troepen waren vertrokken omdat ze vreesden dat ze vast zouden komen te zitten temidden van de Turkse operatie.

Zondag rond 3 uur ’s namiddags werd de observatiepost ten zuiden van Ayn al-Arab geëvacueerd, zo meldden bronnen bij de veiligheidsdiensten zondagavond.

Operatie Vredesbron

Op 9 oktober om 4 uur ’s namiddags is Turkije begonnen met Operatie-Vredesbron, de derde grensoverschrijdende antiterreuroperatie in Noord-Syrië. De operatie is gericht tegen terroristen van Daesh en de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), de Syrische tak van de PKK.

Turkije beroept zich op haar recht op zelfverdediging, dat het afleidt uit de internationale wetgeving en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. De operatie moet een terreurvrije veilige zone tot stand brengen, zodat vluchtelingen kunnen terugkeren naar het gebied ten oosten van de Eufraat. Dat gebied wordt gecontroleerd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die steun krijgen van de VS en gedomineerd worden door YPG-terroristen.

Terroristische organisatie

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al bijna 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Turkije zegt al lang dat het de dreiging voelt van terroristen ten oosten van de Eufraat, en pleit voor militaire actie om te voorkomen dat er een “terroristische corridor” gevormd wordt.

De operaties Bescherming-Eufraat en Olijftak, die Turkije sinds 2016 heeft gevoerd, hebben het noordwesten van Syrië bevrijd van Daesh en van de YPG/PKK. Daardoor konden bijna 400.000 vluchtelingen naar huis terugkeren.

Bron: Sabah

S.V.R.